Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Αλχημείες» και αδιαλλαξία

Με «ήξεις - αφήξεις» προσπαθεί η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και να «σπάσει» τα μπλόκα

Με μία ακόμη επικοινωνιακή «ντρίμπλα» προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, συνεχίζοντας στα «λόγια» τη μοιρασιά του «οικονομικού πακέτου» δήθεν στήριξης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ετσι, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε χτες με εκπροσώπους αγροτικών μπλόκων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε, υποτίθεται, την «εξειδίκευση» των ποσών που θα λάβουν οι παραγωγοί, μόνο που και πάλι περισσότερα ήταν τα ερωτήματα που προκάλεσε παρά οι απαντήσεις που έδωσε. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Γραμματείας των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα - οι οποίοι δεν πήγαν στη συνάντηση προβάλλοντας και τα πιο ...δύσκολα, για την κυβέρνηση, αιτήματα - εξέφρασαν την πλήρη απογοήτευσή τους για τις κυβερνητικές εξαγγελίες και κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα. Η κυβέρνηση επέμεινε για ακόμη μία μέρα στις λογιστικές αλχημείες.

Για παράδειγμα, ενώ την Κυριακή ανακοίνωνε ότι τα ποσά θα διαφέρουν αναλόγως του αν ο δικαιούχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή ετεροεπαγγελματίας, σε λιγότερο από 24 ώρες και τα ποσά που αρχικά έλεγε όπως επίσης και οι κατηγορίες των δικαιούχων άλλαξαν. Από χτες, το υπουργείο αναφέρει ότι η καταβολή των ποσών θα υπολογιστεί ανάμεσα σε «μεγάλο ποσοστό» ζημιάς και σε «μικρότερο ποσοστό», χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει ο παραπάνω διαχωρισμός. Ισως και γι' αυτόν τον λόγο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Για προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, ο υπουργός παρέπεμψε στην «Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών», η οποία θα εξετάσει το επόμενο διάστημα το ζήτημα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στον ΕΛΓΑ, ενώ για τα οπωροφόρα δέντρα, τον καπνό, τα σπαράγγια και την πατάτα είπε ότι τα ποσά θα καταβληθούν σύντομα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Οσο για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, οι κυβερνητικές «παροχές» πηγαίνουν για το ακόμη πιο απώτερο μέλλον...

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ακόμη και εκείνα που εκφράζουν ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές με σκοπό να της «λύσουν τα χέρια». Διότι η κυβέρνηση, διά στόματος Σ. Χατζηγάκη, την Κυριακή το βράδυ έστειλε σαφές μήνυμα αδιαλλαξίας προς την αγωνιζόμενη αγροτιά: «Ξεκαθαρίσαμε για μια ακόμα φορά ότι το πλαφόν των 500 εκατ. ευρώ είναι αυτό και μόνον. Ούτε ένα παραπάνω»...

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν ένα μόνο δρόμο: Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αλλά και τη συσπείρωση γύρω από τους στόχους πάλης που θέτει το συνεπές αγροτικό κίνημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αλήθεια για την ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις(2016-12-31 00:00:00.0)
Επίκαιρη Επερώτηση για τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών(2016-01-24 00:00:00.0)
Με τη «φωνή» των μεγαλοαγροτών(2015-10-28 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με θεούς και δαίμονες(2014-08-24 00:00:00.0)
Γυρίζουν κάτι ρέστα του 2005(2006-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ