Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η πρόταση του ΚΚΕ

Οι αγρότες ζήτησαν από την Αλέκα Παπαρήγα να αναπτύξει την πρόταση του ΚΚΕ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Εμείς έχουμε μια πρόταση που είναι ενταγμένη σε αυτό που λέμε, σε άλλη επιλογή ανάπτυξης. Σαν Κόμμα, την αγροτική παραγωγή μαζί με τη βιομηχανική τις βλέπουμε σαν τους βασικούς πυλώνες αυτής της ανάπτυξης. Ανάπτυξη που υπηρετεί τον εργάτη, τον φτωχό αγρότη, τον μικρομεσαίο, γιατί παραγωγή κάνουν και οι πολυεθνικές και οι "καρχαρίες". Αυτή η πρόταση, να σας το πω καθαρά, θέλει όχι απλώς μια αλλαγή κυβέρνησης αλλά να βρεθεί στη διακυβέρνηση η ίδια η εργατική τάξη και η αγροτιά. Αυτός, ο άλλος δρόμος, είναι και δρόμος πάλης.

Ομως, έχουμε και συγκεκριμένες θέσεις που τις διεκδικούμε σήμερα. Που μπορούν να δώσουν μια ανακούφιση και χρόνο στην αγροτιά, χωρίς να πεταχτεί βίαια από το χώρο της, που πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή της. Για παράδειγμα: Οπως λέμε κατώτατο εισόδημα, μισθό, μεροκάματο για τον εργάτη, λέμε και κατώτατες εγγυημένες τιμές για τον αγρότη. Εσείς ξέρετε ποιες είναι οι εγγυημένες τιμές. Να πάρετε τιμές που να μπορέσετε να ζήσετε.

Δεχόμαστε και μεις ότι πρέπει να πέσει το κόστος παραγωγής. Πώς θα πέσει; Μια εξουσία που υπηρετεί τον εργάτη και τον αγρότη, τα λιπάσματα και τους σπόρους που προμηθεύεστε θα τα δίνει ακόμα και στο κόστος. Αρα, λοιπόν, σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει δημόσια λιπασματοβιομηχανία που να εξασφαλίζει ότι θα τα πουλά ή θα σας τα δίνει και δωρεάν - ανάλογα με τις συνθήκες και σε ποιο βάθος έχουν προχωρήσει οι αλλαγές - όχι να βγάλει κέρδος. Το κέρδος για μας θα είναι να πάρετε εσείς εισόδημα και να υπάρχει ένα φτηνό προϊόν να το αγοράζει ο κόσμος.

Το θέμα της διάθεσης των προϊόντων. Αυτά που λέγανε παλιά, να είσαστε έξυπνοι και οι συνεταιρισμοί σας να βρίσκουν αγορές, είναι ψέματα. Πρέπει να υπάρχει το κράτος, μια λαϊκή κυβέρνηση η οποία θα έχει ένα σχέδιο και λέει: Θα διαθέσω τόσα εκεί, τόσα εκεί, κλπ. Και πώς θα τα διαθέσω; Εχοντας ταυτόχρονα ανεβάσει και τα εισοδήματα των εργαζομένων για να τα αγοράσουν. Αρα υπάρχει θέμα κρατικού εμπορίου, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς τίποτα. Θα τα πάρω από τον αγρότη και θα τα δώσω απευθείας στην κατανάλωση.

Εμείς υποστηρίζουμε τους μικροπαραγωγούς, συνεταιρισμένους μέσα από συνεταιρισμούς λαϊκούς, παραγωγικούς που μπορεί να οργανώσουν την παραγωγή με τέτοιο τρόπο, με τη στήριξη του κράτους, με προγραμματισμένη πολιτική και να συνδυαστούν όλα. Δηλαδή, και να πέσει η τιμή του κόστους και ο αγρότης να πουλάει σε καλή τιμή και ο εργαζόμενος σαν καταναλωτής να μην αγοράζει ακριβά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ