Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Στήνουν και νέα μπλόκα
  • Νέα μπλόκα στη διασταύρωση της Λητής, στα διόδια των Μαλγάρων, στην Ημαθία στον Κορινό, στην Ξάνθη
  • Εξορμήσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης από ταξικά συνδικάτα πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο

«Μπλόκο εργατών - αγροτών». Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

«Μπλόκο εργατών - αγροτών». Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
«Πυκνώνουν» τα μπλόκα των αγροτών σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ εξορμήσεις συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο τα ταξικά συνδικάτα. Ανάμεσα στα νέα μπλόκα που στήθηκαν τις δύο τελευταίες μέρες είναι αυτά στη διασταύρωση της Λητής, στα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στα διόδια των Μαλγάρων στο νομό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Κουλούρας από αγρότες της Ημαθίας και στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας στο ύψος του Κορινού από αγρότες της Πιερίας. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και αγρότες από την Ξάνθη που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην παλιά Εθνική Οδό Καβάλας - Ξάνθης, στο ύψος του Πετροχωρίου.

Αντιπροσωπεία από συνδικαλιστές από τα ταξικά αγωνιστικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και από νέους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επισκέφθηκε την Κυριακή το πρωί τα μπλόκα των αγροτών στη Χαλκηδόνα και στα Μάλγαρα. «Εχουμε κοινά προβλήματα. Μπορεί εμείς να μην έχουμε το πρόβλημα της τιμής του προϊόντος και πού θα το διαθέσουμε, έχουμε όμως το πρόβλημα της δικής μας εργατικής δύναμης που την προσφέρουμε πάμφθηνα. Εχουμε πρόβλημα και πού θα διαθέσουμε την εργατική μας δύναμη, καθώς η ανεργία "χτυπάει» κόκκινο", δήλωσε στους αγωνιζόμενους αγρότες ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Το σύνθημα που κυριάρχησε και το οποίο φώναζαν οι νέοι του ΠΑΜΕ ήταν: «Αγρότες, εργάτες, φοιτητές - Με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Από την επίσκεψη της Σ. Καλαντίδου και του Κ. Δρούτσα στους Ευζώνους
Από την επίσκεψη της Σ. Καλαντίδου και του Κ. Δρούτσα στους Ευζώνους
Τους αγρότες στα μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης επισκέφθηκαν το Σάββατο η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας και εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Κάλεσαν τους παραγωγούς να διεκδικήσουν μέχρι τη δικαίωσή τους, ελάχιστες εγγυημένες τιμές σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα και αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος, εξαιτίας της ΚΑΠ και των εξευτελιστικών τιμών, που φέτος φθάνει και το 40%. Να παλέψουν για ανάδειξη ενός συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτών που θα αποτελεί βασικό μοχλό της ανάπτυξης της Γεωργίας, για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του μικρού και τεμαχισμένου κλήρου, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.

Επίσης, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επισκέφθηκαν την Κυριακή τα μπλόκα σε Ορμένιο και Κορνοφωλιά στον Εβρο, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων του νομού στον αγώνα των αγροτών.

Από το πρωί του περασμένου Σαββάτου μεγάλο μπλόκο από αγρότες από τους δήμους Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου, έχει στηθεί στο μεθοριακό σταθμό. Οπως τονίζει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Γιάννης Μαργαριτίδης, δεκάδες τρακτέρ από τα γειτονικά χωριά προστέθηκαν και χτες στο μπλόκο. «Παραμένουμε αμετακίνητοι, ζητάμε εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, ώστε να ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε ή όχι», δηλώνει. Με ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» και η Παναγροτική Συσπείρωση καλούν τον αγροτικό κόσμο μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους του Εβρου, να βρεθούν στα μπλόκα και να στηρίξουν τον αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη, επιχείρησαν την Κυριακή να φθάσουν με τα τρακτέρ τους στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι αγρότες της Χαλκιδικής από το μπλόκο της Ν. Τρίγλιας, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στα ανατολικά της πόλης. Τελικά, αντιπροσωπεία τους μετέβη στο υπουργείο και επέδωσε ψήφισμα. Αλλο μπλόκο υπήρχε και χτες στα ανατολικά της πόλης, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, ενώ και αγροτοκτηνοτρόφοι της Χαλάστρας παρέταξαν στο δρόμο προς Πολύγυρο τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Χτες για 7η μέρα έμεινε κλειστός ο δρόμος Σερρών - Προμαχώνα, όπως κλειστή ήταν και η Εγνατία Οδός στη γέφυρα του Στρυμόνα και στο ύψος των Ν. Κερδυλλίων που καπνοπαραγωγοί της Νιγρίτας έκαψαν μέρος της παραγωγής τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, μπλόκα υπήρχαν στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Κομοτηνής και στον κόμβο της Χρυσούπολης Καβάλας.

Κλειστή, σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες, παρέμεινε χτες το πρωί για δύο ώρες η αγορά της πόλης των Σερρών, με απόφαση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου. Εξάλλου, σήμερα με απόφαση του Σωματείου Παραγωγών Πολιτών Λαϊκών Αγορών του Νομού, δε θα λειτουργήσει η Λαϊκή Αγορά των Σερρών.

Επίσης, τρακτέρ παρέμεναν στα μπλόκα της Χρυσούπολης και στις εξόδους της Κομοτηνής και στο τελωνείο Δοϊράνης και των Ευζώνων.

Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

Ψήφισμα κατέθεσε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης, καλώντας το Σώμα να σταθεί στο πλευρό των αγροτών ξεκάθαρα και τους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα των αγροτών. Με το ψήφισμα ζητούνταν από την κυβέρνηση να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα, να εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, να δοθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα κλπ. Η πλειοψηφία (ΝΔ) του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενέκρινε τελικά το δικό της ψήφισμα, με το οποίο εκφράζεται η συμπαράστασή του στους αγρότες, αλλά και τους καλεί να εγκαταλείψουν τους δρόμους του αγώνα. «Απαράδεκτο», χαρακτήρισε το ψήφισμα που εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΘ Μιχάλης Σπυριδάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ