Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σταθερά και αποφασιστικά

Σταθεροί και ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τα ψίχουλα που τους προσφέρει, αλλά θα συνεχίσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των ουσιαστικών αιτημάτων τους, που δεν αφορούν μόνο το «σήμερα», αλλά και το «αύριο». Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι όσο η κυβέρνηση δε «μετακινείται» προς τις θέσεις τους, τόσο δυναμώνει ο αγώνας, καθώς τα υπάρχοντα μπλόκα ενισχύονται συνεχώς με νέα τρακτέρ και στήνονται πολλά νέα μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα σε όλη την Ελλάδα - από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη - να υπάρχουν δεκάδες μπλόκα.

Το πρώτο που αποδεικνύεται από αυτή την εξέλιξη είναι ότι απέτυχε παταγωδώς η τακτική της κυβέρνησης να σύρει τους αγρότες σ' ένα «διάλογο», που δεν αποσκοπούσε στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων τους, αλλά στον εμπαιγμό και στην παραπλάνησή τους, ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, να φύγουν από τους δρόμους και να γυρίσουν στα σπίτια τους, χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος, αρκούμενοι στα «ψίχουλα ελεημοσύνης» που τους προσφέρθηκαν.

Σε αποτυχία οδηγήθηκε, επίσης, η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών, μέσω δικαστικών παρεμβάσεων, όπως αυτή του «αγροτοδικείου» του Βόλου, που προχώρησε στην καταδίκη, με βαριές ποινές, σε βάρος 14 αγροτών της περιοχής, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους σε παλιότερη κινητοποίηση. Αλλά ούτε η επιχείρηση δημιουργίας κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού», που ξεκινάει τώρα, φαίνεται ότι θα προχωρήσει, όπως θα ήθελαν οι κυβερνώντες, καθώς πλαταίνει και διογκώνεται το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αποτυχαίνει, επίσης, η κυβέρνηση να πλήξει την ενότητα, τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, παρά το γεγονός ότι σ' αυτή την προσπάθειά της έχει τη βοήθεια αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, που κινούνται στη λογική των «διαβουλεύσεων» και των «συμβιβασμών» και «περπατούν» στον «ντορό» της ΚΑΠ και του ευρωμονόδρομου. Οι διαχωρισμοί των αγωνιζόμενων αγροτών με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και η προπαγάνδα για «γαλάζια», «πράσινα» και «κόκκινα» μπλόκα ξεφούσκωσε γρήγορα.

Την ίδια στιγμή εντείνεται το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από οργανώσεις εργαζομένων στους αγωνιζόμενους αγρότες. Την Κυριακή το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσε καραβάνι αλληλεγγύης, στις Σέρρες οι έμποροι των λαϊκών αγορών κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ έκλεισαν και τα καταστήματα για δύο ώρες.

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το βράδυ του περασμένου Σαββάτου επισκέφτηκε διαδοχικά τα μπλόκα επί της Εθνικής Οδού, στο Κάστρο της Βοιωτίας, στην Αλαμάνα της Φθιώτιδας και στις Μικροθήβες στη Μαγνησία και την Κυριακή το απόγευμα το μεγάλο μπλόκο των αγροτών της Θεσσαλίας στον κόμβο της Νίκαιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική αλληλεγγύη (2013-02-15 00:00:00.0)
Αγωνιστική συμπαράσταση (2010-01-22 00:00:00.0)
Ο αγώνας των αγροτών (2009-01-29 00:00:00.0)
Ερχονται συνεχώς κι άλλα τρακτέρ! (2009-01-22 00:00:00.0)
Ενωμένοι και αποφασισμένοι (1996-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ