Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δεν περνάνε τα «κόλπα» τους!

ΠΡΩΤΑ προσπάθησαν να χωρίσουν τους αγωνιζόμενους αγρότες με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα, κάνοντας λόγο για «γαλάζια», «πράσινα» και «κόκκινα» μπλόκα. Απέτυχαν. Οι αγρότες εμφανίζονται ενωμένοι στην απόφαση για συνέχιση του αγώνα και οι όποιες υποχωρητικές φωνές πήγαν να ακουστούν, απομονώθηκαν και σταμάτησαν.

ΒΕΒΑΙΩΣ, στα μπλόκα υπάρχουν αγρότες διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών επιλογών. Οπως, πράγματι, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον καθορισμό και την ιεράρχηση των αιτημάτων, διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, διαφορετικές απόψεις για το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα.

ΑΛΛΩΣΤΕ, είναι γνωστό ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν και δρουν δυο «γραμμές». Η «γραμμή» της ΠΑΣΥ που προωθεί τη σύγκρουση με την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, με στόχο την ανατροπή της - αυτή τη «γραμμή» στηρίζει το ΚΚΕ. Και η «γραμμή» των «διεκδικήσεων»» που δε βγαίνουν έξω από το πλαίσιο της ΚΑΠ και δε στέφονται εναντίον της, την οποία προωθούν συνδικαλιστές αγροτικών οργανώσεων που κινούνται στη λογική του «διαλόγου» και των «συμβιβασμών» - αυτή τη «γραμμή» στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

ΑΥΤΕΣ οι διαφορές και οι διαφοροποιήσεις, που είναι εμφανείς και εξηγήσιμες, υπάρχουν και στην παρούσα αγροτική κινητοποίηση και μέσα στο καμίνι της μάχης εκδηλώνονται αντιθέσεις, ακόμα και αντιπαραθέσεις, αλλά και ζυμώσεις που οδηγούν σε συνθέσεις... Και, φυσικά, το καλύτερο θα είναι να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη, να χαραχτεί κοινή αγωνιστική γραμμή πορείας και κοινή πολιτική προοπτική στον αγώνα. Ομως, οι αγωνιζόμενοι αγρότες, σε καμιά περίπτωση, δε θα επιτρέψουν στην οποιαδήποτε ηγεσία τους να υπονομεύσει την ενότητα και την αποτελεσματικότητα της πάλης τους, όπως δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου να εκμεταλλευτούν τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις τους για να τους διχάσουν και να τους σύρουν σε άτακτη και ατιμωτική υποχώρηση.

***

ΜΕΤΑ προσπάθησαν να τους διαιρέσουν ανάλογα με τις καλλιέργειες και τη γεωγραφική κατανομή τους, χωρίζοντάς τους σε «βαμβακάδες», «καλαμποκάδες», «λαδάδες» κ.ά. και σε Θεσσαλούς, Μακεδόνες, Στερεοελλαδίτες, Πελοποννήσιους κλπ. Κι εδώ απέτυχαν. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι όλα τα προϊόντα και όλες οι αγροτικές περιοχές της χώρας έχουν, εξίσου, μεγάλα προβλήματα, μένοντας αταλάντευτοι στο αίτημα για ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα και για όλους τους αγρότες. Επιμένουν, δε, ότι δεν παλεύουν μόνο για το «σήμερα», αλλά και για το «αύριο», γι' αυτό και ζητούν εγγυήσεις στις τιμές, προκειμένου να σπείρουν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

ΕΙΝΑΙ, δε, χαρακτηριστικό ότι δεν «πέρασαν» στα μπλόκα οι θέσεις αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, δημοσίως, ζητούσαν «εξειδίκευση» των «μέτρων - κοροϊδία» που ανήγγειλε η κυβέρνηση, μέσω του Σ. Χατζηγάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν γινόταν αυτό, τα τρακτέρ θα αποχωρούσαν από τους εθνικούς δρόμους και στα κρυφά ψιθύριζαν στ' αυτιά των δημοσιογράφων ότι «κερδίσαμε αρκετά και πρέπει να σκεφτούμε πώς θα "την κάνουμε", χωρίς όμως και να εκτεθούμε». Μέχρι τώρα δεν τόλμησαν να πουν «φεύγουμε», αλλά από δω και πέρα που άρχισε και ο διαχωρισμός σε «αδιάλλακτους» και σε «διαλλακτικούς», θα δούμε πώς θα συμπεριφερθούν.

***

ΤΩΡΑ προσπαθούν να τους διαχωρίσουν σε ««καθαρούς» και σε «μπασταρδεμένους», κάνοντας λόγο για «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», στους οποίους πρέπει να δοθεί αποκλειστικά και ολόκληρη η «ενίσχυση» που αποφασίστηκε και για «ετεροεπαγγελματίες» οι οποίοι δεν πρέπει να πάρουν τίποτα. Πάλι θα αποτύχουν.

ΑΥΤΟΣ ο διαχωρισμός κινείται στη «λογική» και την τακτική αποκλεισμού των πιο φτωχών αγροτών από όλες τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις - το ίδιο προωθείται και μέσω του διαβόητου «μητρώου Αγροτών» - ώστε να συντομευτεί ο δρόμος για το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και για το πέρασμα της γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Κι είναι αλήθεια ότι αυτόν το διαχωρισμό προωθούν και αγροτοσυνδικαλιστές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

ΟΜΩΣ, οι μικρομεσαίοι αγρότες που ξέρουν γιατί βγήκαν στους δρόμους και γνωρίζουν τι και για ποιους διεκδικούν, δεν πρόκειται να αποδεχτούν τον αποκλεισμό από την ενίσχυση 200.000 και πλέον φτωχών συναδέλφων τους, οι οποίοι, επειδή το αγροτικό εισόδημά τους είναι πολύ μικρό και δεν τους φτάνει να ζήσουν, αναγκάζονται να κάνουν και μερικά μεροκάματα σε άλλες δουλειές για να το συμπληρώσουν.

ΒΕΒΑΙΩΣ, διαφωνούν να παίρνουν αγροτικές ενισχύσεις διάφοροι λεφτάδες - μεγαλοεισοδηματίες (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλομηχανικοί, μεγαλέμποροι κ.ά.), που έχουν στην κατοχή τους κτήματα, τα οποία δεν καλλιεργούν, φυσικά, οι ίδιοι, αλλά κάποιοι που έχουν στη δούλεψή τους, αλλά επ' ουδενί δεν πρέπει να αποκλειστούν οι μικροκληρούχοι. Αλλωστε, αυτοί είναι που έχουν και το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα, αυτοί βρίσκονται όλο και πιο κοντά στον Καιάδα που έχει ανοίξει η ΚΑΠ της ΕΕ, για να πετάξει τους ξεκληρισμένους, αυτοί ζουν στην απόλυτη φτώχεια και οδεύουν προς την εξαθλίωση και όχι λίγοι μεγαλοαγρότες, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, καρπώνονται το «λεόντειο μεράδι» των επιδοτήσεων και πάντα βρίσκουν τον τρόπο να βάζουν περισσότερα στην τσέπη.

Η ΠΑΣΥ, που ως εκφραστής των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και σ' αυτές τις αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι ο οδηγός της πάλης και ο εγγυητής για μια αγωνιστική πορεία με ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική, έχει συγκεκριμένη πρόταση και γι' αυτό το ζήτημα, που είναι: Οποια ενίσχυση κι αν δοθεί στους αγρότες για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, πρέπει να την πάρουν και όσοι έχουν εξωγεωργικό εισόδημα λιγότερο από 15.000 ευρώ. Μ' αυτή την πρόταση, από τη μια κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των φτωχών αγροτών και των εργατοαγροτών και από την άλλη αποκλείονται αυτοί που, πράγματι, δε δικαιούνται, αλλά και δεν έχουν ανάγκη την ενίσχυση.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανυπότακτος αγροτοσυνδικαλισμός (2010-01-27 00:00:00.0)
Υπέρ της ΚΑΠ και των μεγαλοαγροτών (2010-01-13 00:00:00.0)
Αγώνας για την ανατροπή της ΚΑΠ (2009-01-25 00:00:00.0)
«Κλώνοι» και «μεταλλαγμένοι» (2004-11-13 00:00:00.0)
«Σκληροί επαναστάτες της αγροτιάς...» (2004-10-16 00:00:00.0)
«Καλώς τους»... (2002-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ