Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Η ανάπτυξη φέρνει ... πτωχεύσεις και «φέσια»

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Με χιλιάδες πτωχεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάνω από 200 δισεκατομμύρια ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένα γραμμάτια ισοδυναμεί για την αγορά της χώρας το... θαύμα της ανάπτυξης, για το οποίο κόπτεται η κυβέρνηση Σημίτη. Την ώρα που μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες και εταίροι ξένων πολυεθνικών μοιράζονται μεταξύ τους τρισεκατομμύρια, η αγορά, εκεί που συναλλάσσεται ο εργαζόμενος κόσμος με τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες, στενάζει κάτω από το βάρος και τις συνέπειες που προκαλεί η εφαρμοζόμενη πολιτική για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπου εμφανίζονται οι εξελίξεις του εννιάμηνου Γενάρη - Σεπτέμβρη και σύμφωνα με τις οποίες:

  • Τουλάχιστον 1.609 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν, μέσω της επίσημης πτωχευτικής διαδικασίας, οριστικό λουκέτο. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές εκατοντάδες - και χιλιάδες - βιοτέχνες και μικροεπαγγελματίες κατεβάζουν για πάντα τα ρολά τους, χωρίς να απευθυνθούν στα αρμόδια πρωτοδικεία.
  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές που εντοπίστηκαν από το σύστημα «Τειρεσίας» ήταν σχεδόν 240 χιλιάδες και αντιστοιχούσαν σε ποσά 66,8 δισεκατομμυρίων δραχμών.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν έφτασαν τον πρωτοφανή αριθμό των 68.082 επιταγών και αφορούσαν ποσά 166,6 δισεκατομμυρίων.

Αυτή είναι η κατάσταση αξεπέραστης κρίσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αναγγέλλουν οι τράπεζες στην εταιρία «Τειρεσίας». Να σημειωθεί ότι η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, αφού με τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζεται στα καταναλωτικά δάνεια, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συναλλαγματικών που εκδίδονται, ενώ την ίδια στιγμή η έκδοση ακάλυπτων επιταγών, με τα μέτρα αλληλοενημέρωσης που πήραν οι τράπεζες, είναι εξαιρετικά δυσχερής υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ