Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Δεύτερη έκρηξη μέσω «νεφών»
  • Εκρηξη στη βρετανική πρεσβεία
  • Οι Αμερικανοί εμφανίζονται «σίγουροι» για «τρομοκρατική ενέργεια» και κλείνουν προληπτικά πρεσβείες  στην Αφρική

Ενα καραβόπανο καλύπτει το ρήγμα που δημιουργήθηκε, από ποια αιτία;

Associated Press

Ενα καραβόπανο καλύπτει το ρήγμα που δημιουργήθηκε, από ποια αιτία;
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ - ΑΝΤΕΝ.-

Προτού καν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη φερόμενη ως «τρομοκρατική επίθεση» στο αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Cole», μία ακόμη έκρηξη σημειώθηκε στο προαύλιο της βρετανικής πρεσβείας στη Σανάα, όπως ανακοίνωσαν χτες οι αρχές της Υεμένης, προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερες και εξαιρετικά πιο δυσοίωνες διαστάσεις στο φλεγόμενο τοπίο της Μέσης Ανατολής.

Ουδείς τραυματίστηκε σε ένα ακόμη περίεργο περιστατικό που έλαβε χώρα στις 6.10 τοπική ώρα στη βρετανική πρεσβεία. Ο Βρετανός πρεσβευτής, Βίκτορ Χέντερσον, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η έκρηξη ήταν ισχυρή, καθώς σημειώθηκε στο χώρο όπου στεγάζεται η ηλεκτρική γεννήτριά της, με αποτέλεσμα να προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές, αλλά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: «Θα μπορούσε να ήταν και βόμβα» τόνισε ο Χέντερσον, αλλά «θα μπορούσε να προκλήθηκε και από βραχυκύκλωμα».... «Δεν είναι ακόμη σαφές τι έχει γίνει και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρούμε τα αίτια της έκρηξης», ενώ ο Χέντερσον υπογράμμισε με σημασία ότι αν αποδειχτεί ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό, «τότε τα πράγματα θα είναι ανησυχητικά». Αναλόγως συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να οφείλεται η έκρηξη σε τρομοκρατική επίθεση, απάντησε φειδωλά ότι μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης «δεν είναι σαφή».


Associated Press

Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος βρίσκεται στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή εμφανίστηκε πολύ σίγουρος και απέδωσε την έκρηξη σε τρομοκρατική επίθεση, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «ένας εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε στον περίβολο του κτιρίου και κατά κακή τύχη εξερράγη πάνω στην ηλεκτρική γεννήτρια, με αποτέλεσμα να προκληθεί πολύ μεγαλύτερη έκρηξη» τόνισε ο Κουκ στο BBC. Εξάλλου, «οι Βρετανοί διπλωμάτες στην Υεμένη ήταν σε επιφυλακή εδώ και καιρό, γιατί είχαν εκδηλωθεί ορισμένα τρομοκρατικά επεισόδια», τόνισε με σημασία ο Κουκ.

«Δεν έχουμε ιδέα»

Μπορεί η έκρηξη στη βρετανική πρεσβεία να συγκλόνισε την πρωτεύουσα Σανάα, ήταν ωστόσο αναίμακτη. Αντιθέτως, όσον αφορά στην έκρηξη που σημειώθηκε στο αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Cole», ο κατάλογος των νεκρών αυξάνεται, καθώς ήδη έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 7 Αμερικανών ναυτών, ενώ και οι ακόμη 10 που αγνοούνται θεωρούνται πλέον νεκροί, καθώς υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να ανευρεθούν ζωντανοί, τόνισε χτες στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Ναυτικού στο Πεντάγωνο, πλωτάρχης Τζένσιν Σόμερ, ο οποίος μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα των 17 ανθρώπων που είναι και θεωρούνται νεκροί. Μόνο ένας εκ των 17 είναι αξιωματικός. Ολοι οι υπόλοιποι είναι ναύτες. Εκτός αυτών, ακόμη 35 Αμερικανοί ναύτες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ντουμπάι ή έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Αμερικανικού Στρατού στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο αρχηγός του Ατλαντικού Στόλου των ΗΠΑ, ναύαρχος Ρόμπερτ Νάτερ.

Οσο για τα αίτια... ακόμη είναι ασαφή, αν και πια όλες οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων μιλούν για «τρομοκρατική επίθεση», ενώ ήδη στο Αντεν έχουν καταφθάσει πλήθος πρακτόρων και εμπειρογνωμόνων του FBI για να διεξάγουν τις έρευνες. Χτες, εκπρόσωπος του Ναυτικού δήλωσε εκ νέου ότι «ένα μικρό φουσκωτό φορτωμένο με εκρηκτικά» προκάλεσε την έκρηξη στο αντιτορπιλικό «USS Cole» και μάλιστα ενισχύεται η υπόθεση «της επίθεσης αυτοκτονίας», καθώς βάσει αυτοπτών μαρτύρων δύο άντρες επέβαιναν στο μικρό σκάφος...

Πάντως, όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αν και εμφανίζονται σίγουροι ότι πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια», τονίζουν ότι «δεν έχουμε ιδέα» για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο οι έρευνες έχουν προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση των διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων που δρουν στη Μέση Ανατολή, όπως τόνισε ανώτατος αξιωματούχος στο αμερικανικό CNN.

Το χαρτί του Μπιν Λάντεν

Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς επί της τρομοκρατίας, στην Υεμένη δρουν κυρίως δύο «τρομοκρατικές οργανώσεις», η Αιγυπτιακή «Ισλαμική Τζιχάντ» και ο «Ισλαμικός Στρατός του Αντεν», του οποίου ηγέτης μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν Ζέιν αλ Αμπιντίνε αλ Μιντχάρ και εκτελέστηκε από απόσπασμα για την ομηρία δύο Αμερικανών και 14 άλλων Δυτικοευρωπαίων πολιτών. Εκτός αυτών, αρκετές ακόμη οργανώσεις έχουν μπει κάτω από το «μικροσκόπιο» των Αμερικανών, όπως το «Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Παλαιστίνης» και η οργάνωση Αμπού Νιντάλ (και οι δύο αυτές αν και έχουν έντονη παρουσία στην Υεμένη δεν έχουν προβεί ποτέ σε ενέργειες κατά Αμερικανών). Επίσης, η οργάνωση «Χαμάς» και η παλαιστινιακή «Τζιχάντ», τονίζοντας μάλιστα ότι αρκετές από αυτές έχουν άμεσες διασυνδέσεις με το παγκόσμιο δίκτυο τρομοκρατίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πιο σαφής και συγκεκριμένος εμφανίστηκε χτες στις δηλώσεις του, ο πρώην αρχηγός του τμήματος καταπολέμησης της τρομοκρατίας της CIA, Βίνσεντ Κανιστράρο. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Κανιστράρο φωτογράφισε ολοκάθαρα τον Μπιν Λάντεν λόγω των δεσμών που έχει με την Υεμένη και είπε ότι το πιο πιθανό είναι η Αιγυπτιακή «Ισλαμική Τζιχάντ» να είναι ο δράστης της επίθεσης, καθώς θεωρείται η μόνη που «έχει τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας αποστολή διά θαλάσσης», ενώ έχει κηρύξει φάτβα, δηλαδή ιερό πόλεμο κατά Αμερικανών. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε, λέει ο Κανιστράρο, ότι πρόκειται για παρακλάδι του δικτύου του Μπιν Λάντεν.

Μία άλλη διάσταση στις υποθέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, προσθέτει η είδηση από τη βρετανική πρωτεύουσα, είναι ότι μια ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Cole» και της βρετανικής πρεσβείας στην Υεμένη και προειδοποίησε και για άλλες βίαιες ενέργειες. Πρόκειται για μέλη του «Στρατού του Μωάμεθ», όπως δήλωσε ο σεϊχης Ομάρ Μπάκρι, ο οποίος είναι εξόριστος στο Λονδίνο.

Κλίμα τρομοκρατίας

Πάντως όποιος και αν βρίσκεται ή «κρύβεται» πίσω από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, οι Αμερικανοί με πρώτο τον Πρόεδρο Κλίντον εμφανίζονται «τρομοκρατημένοι» και σπεύδουν να πάρουν μέτρα, προκειμένου να «λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι». Αυτοί - που είναι και το πιο πιθανό - θα παραμείνουν άγνωστοι.

Στο μεταξύ, το κλίμα τρόμου εντείνεται και μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να κλείσουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Κένυα, την Τανζανία, τη Νιγηρία, τη Μαυριτανία, τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη και το Τζιμπουτί, εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ηδη οι πρεσβείες της Τανζανίας και της Κένυας έχουν ήδη γίνει στόχος «τρομοκρατικών επιθέσεων» στις 7/8/1998. Πάντως, πιο πιθανή εξήγηση θα πρέπει να είναι ότι σε όλες αυτές τις χώρες οι διαδηλώσεις των πολιτών κατά της εγκληματικής επίθεσης του Ισραηλινού στρατού κατά του Παλαιστινιακού λαού είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ τα βέλη στρέφονται και κατά των ΗΠΑ που στηρίζει απόλυτα τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ.

Εκτός αυτών, το κλίμα αναταραχής έχει μεταφερθεί και στην Ευρώπη, καθώς μέτρα λαμβάνονται σε Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία μετά από αρκετά περιστατικά βομβιστικών επιθέσεων κατά εβραϊκών στόχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ