Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Ορκίστηκαν χθες τα μέλη της νέας κυβέρνησης της Ταϊλάνδης υπό τον Αμπχισίτ Βετζατζίβα ενώπιον του βασιλιά. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, στόχος είναι «η εθνική συμφιλίωση», μετά τις εξάμηνες κινητοποιήσεις, ενώ οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού εξήγγειλαν νέες διαμαρτυρίες.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Οξύνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στη Σρι Λάνκα, λόγω του εμφυλίου μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των αυτονομιστών ανταρτών των Τίγρεων των Ταμίλ. Σύμφωνα με χθεσινούς ισχυρισμούς των ανταρτών, 60 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν, κάτι που δεν μπορεί να διασταυρωθεί, αφού οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για 57 αντάρτες νεκρούς και 10 στρατιώτες...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Γράμμα στο οποίο φέρεται ο μοναδικός ένοπλος επιζών των επιθέσεων της Βομβάης να δηλώνει ότι είναι πακιστανικής καταγωγής, παρέδωσαν χθες οι ινδικές αρχές στο Πακιστάν, στα πλαίσια των κατηγοριών που εξαπολύουν προς το Ισλαμαμπάντ ότι υποθάλπει την τρομοκρατία. Το Πακιστάν από την πλευρά του ζητά αποδείξεις που να ενοχοποιούν τους υπόπτους της οργάνωσης Λασκάρ Ε Ταΐμπα, τις οποίες η Ινδία επιχειρεί να στηρίξει με την ομολογία καταγωγής ενός εκ των δραστών.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στην Τουρκία βρίσκεται από χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ για συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία και συνομιλίες αναφορικά με το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, αλλά και της διαμεσολάβησης που έχει αναλάβει η Αγκυρα στις συνομιλίες Συρίας - Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ ακολούθησε γεύμα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ανω Βουλή της Ρωσίας επικύρωσε χτες την πρόταση για παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια. Τον προηγούμενο μήνα, ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η Δούμα, ενώ τώρα πλέον χρειάζεται η υπογραφή του Προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ για να τεθεί σε ισχύ.

ΚΙΕΒΟ.-- Συνεχίζονται οι πιέσεις απέναντι στην Ουκρανία από τη ρώσικη «Gazprom», η οποία απαιτεί την αποπληρωμή του χρέους της και προειδοποιεί για πιθανή διατάραξη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ανανέωση της συμφωνίας με το Κίεβο. Ωστόσο, στενός συνεργάτης του Ουκρανού Προέδρου, Β. Γιουστσένκο, διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο μπορεί να εγγυηθεί την τροφοδοσία των χωρών της ΕΕ το 2009.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αποδέχθηκε τελικά την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ ο βασιλιάς της χώρας Αλβέρτος Β`, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Λετέρμ ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά από απόφαση ανώτατου δικαστή πως η κυβέρνηση επιχείρησε να επηρεάσει τη δικαιοσύνη για την πώληση της τράπεζας «Fortis» στη γαλλική «BNP».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο στρατηγός Σουλεϊμάν Σελίμι - ένας από τους ιδρυτές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) και πρωτεργάτης για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου - ορίστηκε πρώτος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε το Σάββατο ο Πρόεδρος, Φατμίρ Σεϊντίου. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναμένεται να ...βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού του Κοσσόβου, ο οποίος πρόκειται να έχει 2.500 άνδρες. Από τη μεριά του, ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς, χαρακτήρισε μη αποδεκτό το σχηματισμό στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

ΓΕΝΕΥΗ.- Με ανησυχητική ταχύτητα επιδεινώνεται η κρίση που μαστίζει τη Ζιμπάμπουε, σε σημείο να κινδυνεύουν εκατομμύρια άνθρωποι από λιμό, προειδοποίησαν χτες πέντε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας θα έχουν περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, τονίζουν, ενώ σημειώνουν ότι ζητούν από τη διεθνή κοινότητα «να πράξει περισσότερα για να ανασυγκροτηθεί το σύστημα υγείας, να τεθεί τέρμα στην επιδημία χολέρας (που από τον Αύγουστο έχει προσβάλει περίπου 21.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.123) και να εξασφαλιστεί τροφή για όλο τον πληθυσμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ