Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με πρόταση για απεργίες απευθύνεται στους διδασκαλικούς συλλόγους

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καταγγέλλει τη λογική συμβιβασμού των δυνάμεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ και καλεί τους συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις

Με πρόταση για 24ωρη απεργία στις 27 Γενάρη του 2000 και 48ωρη στις 3 και 4 Φλεβάρη απευθύνεται στις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών το ΔΣ της ΔΟΕ, με πρόταση που ψήφισε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚ _ ΔΑΚΕ). Οι γενικές συνελεύσεις θα γίνουν από 10 έως 14 Γενάρη και οι αποφάσεις τους θα σταλούν στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ κατέθεσε διεκδικητικό πλαίσιο διαφορετικό από εκείνο της πλειοψηφίας που προτάσσει οικονομικά αιτήματα, προτείνοντας κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 14 Γενάρη, μέρα πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. Πρότεινε επίσης να ξεκινήσει διαδικασία γενικών συνελεύσεων από τις 17 μέχρι τις 21 Γενάρη και στις 22 Γενάρη να γίνει ολομέλεια των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων, με πρόταση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, η πρώτη στις 26 - 27 Γενάρη και η δεύτερη στις 3 -4 Φλεβάρη, με συγκεντρώσεις την πρώτη μέρα και γενικές συνελεύσεις τη δεύτερη. Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΔΕΕ προτάσσει την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, την καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους, 15% για την παιδεία, όχι στην ιδιωτικοποίηση και λειτουργία του σχολείου σε ανταποδοτική βάση, επιμόρφωση και ουσιαστικές αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς κ.ά.

Κύκλοι της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, τόνιζαν: «Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας το μαθητικό κίνημα και αρνείται να συμπορευτεί μαζί του. Κάτω από την πίεση της βάσης αναγκάζεται να βάλει για συζήτηση στις γενικές συνελεύσεις πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις». Επίσης, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει πως η πλειοψηφία «περιορίζει το διεκδικητικό πλαίσιο σε καθαρά οικονομικά αιτήματα, επιδιώκοντας να αποσπάσει κάποια ψίχουλα μέσα από επιδόματα "εξ αντανακλάσεως" από την ΟΛΜΕ, αφήνοντας εκτός αιτημάτων τα σοβαρά, χρόνια και οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Μια τέτοια προοπτική, τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, περικλείει σε συντεχνιακά πλαίσια τον αγώνα των εκπαιδευτικών, αποκόπτοντάς τον από τους υπόλοιπους φορείς της παιδείας και το λαϊκό κίνημα, υπονομεύοντας εκ των προτέρων την όποια δυναμική του».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, τονίζοντας ότι «κανένας δεν μπορεί να έχει πια εμπιστοσύνη στις ηγεσίες αυτών των δυνάμεων που πίνουν νερό στο όνομα της ΟΝΕ». Μέσα από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις τους, «να βάλουν στην άκρη τη συμβιβασμένη ηγεσία του ΔΣ της ΔΟΕ, αποφασίζοντας διεκδικητικό πλαίσιο που θα προβάλει τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών, να αποφασίσουν υπέρ της συμπόρευσης με το μαθητικό κίνημα κηρύσσοντας τρίωρες στάσεις εργασίας για τις 14/1, παραμερίζοντας τη διασπαστική - αρνητική στάση της πλειοψηφίας στη ΔΟΕ». Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί επίσης τους εκπαιδευτικούς να υιοθετήσουν την πρότασή της για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, παίρνοντας παράλληλα όλα τα μέτρα για την επιτυχία τους, κόντρα στην υπονομευτική τακτική ΠΑΣΚ _ ΔΑΚΕ που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ. Τονίζει δε, ότι «η συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου από τις γενικές συνελεύσεις σε ταξική - διεκδικητική κατεύθυνση, ο συντονισμός μεταξύ τους και ο κοινός βηματισμός με τις συνεπείς - ταξικές δυνάμεις στο εκπαιδευτικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα αποτελεί μονόδρομο για τη χάραξη ελπιδοφόρας, αγωνιστικής και νικηφόρας πορείας του κλάδου, κόντρα στην ενσωμάτωση και την υποταγή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ