Κυριακή 11 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ο κερδισμένος χρόνος

Ενας εξαιρετικά καλαίσθητος τόμος, ένα αληθινά σπάνιο βιβλίο κυκλοφορεί από το Βιβλιοπωλείο της «ΕΣΤΙΑΣ»: Αναφερόμαστε στο έργο του Eric Karpeles «Η ζωγραφική στο έργο του Προυστ» (Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Πούλος. Μετάφραση Μαίρη Κιτροέφ - Παύλος Α. Ζάννας - Παναγιώτης Πούλος).

«Το αναζητώντας το χαμένο χρόνο» είναι από τα πιο βαθιά εικαστικά έργα της δυτικής λογοτεχνίας, ένα μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς οι άνθρωποι, τα ήθη και οι τέχνες τους. Η γραφή του Προυστ βρίθει από αναφορές σε ζωγράφους και έργα ζωγραφικής: το μυθιστορηματικό πρόσωπο Ελστίρ είναι βασισμένο στους ζωγράφους James Whisteler, Paul Helleu και Alexader Harrison.

Η όψη του νεαρού Μπόλοκ παρομοιάζεται με την προσωπογραφία του Μωάμεθ Β' διά χειρός Τζεντίλε Μποτιτσέλι. Ακόμα και η δευτερεύουσα φιγούρα της κυρίας Μπλαντέν γίνεται στόχος μιας προυστικής σκανταλιάς, όταν περιγράφεται σαν να είναι «ολόιδια με το πορτρέτο του Σαβαναρόλα από τον Φρα Μπαρτολεμέο» σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας.

Αποκτώντας αυτό το πολύτιμο βιβλίο οι αναγνώστες βγαίνουνε διπλά κερδισμένοι γιατί διαβάζουν ή ξαναδιαβάζουν για πολλοστή φορά το εκπληκτικό έργο του Γάλλου συγγραφέα, ενώ ταυτοχρόνως απολαμβάνουν τα έργα των μεγαλύτερων ζωγράφων όλων των εποχών. Τζιότο, Μποτιτσέλι, Τιτσίανο, Μαντένια, Μονέ, Ντεγκά, Μπελίνι, Καρπάτσιο, Σαρντέν, Ντελακρουά, Ελ Γκρέκο, Βερμέερ, Βερονέζε, Βαν Ντεκ και άλλων. Γιατί έτσι του δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσει πάνω από διακόσια έργα ζωγραφικής, σχέδια και χαρακτικά σε εξαιρετικής ποιότητας αναπαραγωγές, και αποσπάσματα από το «Χαμένο Χρόνο» που για τον αναγνώστη θα αποδειχτεί εντελώς το αντίθετο.


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ