Τρίτη 13 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επιμένει αποχωρώντας ο Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Υπερασπιζόμενος την ακολουθούμενη πολιτική του, ο Τζορτζ Μπους, έδωσε χτες την τελευταία του συνέντευξη Τύπου πριν παραδώσει στις 20 Γενάρη την προεδρία της χώρας στον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.

Αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της απαξιωμένης εικόνας των ΗΠΑ στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της 8χρονης προεδρίας του, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα όπως το Γκουαντάναμο δημιούργησαν ένταση στο εσωτερικό και διεθνώς, ωστόσο υπεραμύνθηκε όλων των αποφάσεών του μετά την 11η Σεπτέμβρη. Του πολέμου στο Ιράκ, όπου πάνω από 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες και χιλιάδες Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί από την εισβολή το 2003. Χαρακτήρισε «σημαντική απογοήτευση» το γεγονός ότι δε βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής - πρόφαση για την εισβολή στο Ιράκ - και παραδέχτηκε ως λανθασμένο τον υπολογισμό που είχε κάνει πριν από πέντε χρόνια ότι η «αποστολή εξετελέσθη». Θεώρησε θετική την απόφασή του το 2007 να στείλει επιπλέον 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ αναρωτώμενος ωστόσο αν «η δημοκρατία θα επιζήσει» στο Ιράκ, ερώτημα «που θα είναι για τους μελλοντικούς Προέδρους» των ΗΠΑ.

Επανέφερε επίσης τον «εχθρό της τρομοκρατίας» ισχυριζόμενος ότι η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο αμερικανικό έδαφος είναι η μεγαλύτερη απειλή την οποία θα αντιμετωπίσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επιπλέον, επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στα περί «αυτοάμυνάς» του, την κάλεσε ταυτόχρονα για μια «διαρκή κατάπαυση του πυρός» σημειώνοντας ωστόσο ότι την ευθύνη γι' αυτήν έχει η «Χαμάς».

Επιπλέον, τόνισε ότι το Ιράν και η ΛΔ Κορέας - που τις έχει κατατάξει στον περιβόητο «Αξονα του Κακού» - παραμένουν επικίνδυνες. Σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμ» δημοσίευσε το Σάββατο ότι ο Τζ. Μπους δεν έδωσε τελικά το πράσινο φως για ένα προληπτικό χτύπημα στο Ιράν, αρνούμενος έτσι το αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης στα μέσα του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ