Τρίτη 13 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τιμήθηκαν οι Λούξεμπουργκ και Λίπκνεχτ

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση την Κυριακή στο Βερολίνο, όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Το μπλοκ του ΚΚΕ στη διαδήλωση στο Βερολίνο
Το μπλοκ του ΚΚΕ στη διαδήλωση στο Βερολίνο
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Βερολίνο η διαδήλωση και πορεία στη μνήμη των δολοφονηθέντων - από τη γερμανική αντίδραση, με ανοχή και υποστήριξη από τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία - ηγετών του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στις 15 Γενάρη του 1919, Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίπκνεχτ.

Στο κάλεσμα των διοργανωτών, του Γερμανικού ΚΚ και άλλων αντιιμπεριαλιστών οργανώσεων, ανταποκρίθηκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας και είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το σφοδρό κρύο (10 βαθμοί υπό το μηδέν), η φετινή διοργάνωση ήταν από τις πιο πετυχημένες των τελευταίων χρόνων. Στην μεγάλη διαδήλωση προς τιμήν των Λούξεμπουργκ, Λίπκνεχτ και Λένιν, προς το Νεκροταφείο των Σοσιαλιστών στη συνοικία Φριντριχσφέλντε, κυριάρχησαν τα αντιιμπεριαλιστικά, αντιΝΑΤΟικά συνθήματα, καθώς και η καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Αίσθηση έκανε και το δυναμικό μπλοκ των Ελλήνων κομμουνιστών και δημοκρατών του Βερολίνου, ενώ συμμετείχε εκπροσωπώντας το ΚΚΕ αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούμενη από τον Στέφανο Λουκά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και διευθυντή του «Ρ», και τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, στέλεχος του Κόμματος. Την ΚΝΕ εκπροσώπησε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και βουλευτής του Κόμματος.

Στους τάφους των κομμουνιστών ηγετών ο Στ. Λουκάς κατέθεσε λίγα λουλούδια, όπως και σε αυτούς των ηγετών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, Βίλχελμ Πικ, Οτο Γκρότεβαλ και Βάλτερ Ούλμπρι κατατέθηκαν πολλά στεφάνια και λουλούδια από αντιπροσώπους 50 κομμάτων, γερμανικών και ξένων αντιπροσωπειών. Μετά τη διαδήλωση έγινε η αποκάλυψη του ολόσωμου μπρούτζινου μνημείου της Ρόζας Λούξεμπουργκ μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας «Γιούνγκε Βελτ», στην ομώνυμη πλατεία. Το άγαλμα δεν τοποθετήθηκε μέσα στην πλατεία, όπου και υπήρχε πριν τις ανατροπές, γιατί δεν το επέτρεψε ο δήμαρχος της περιοχής.

Στο Συμπόσιο της «Γιούνγκε Βελτ»

Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο το απόγευμα, ο Στ. Λουκάς μίλησε για την πάλη του ΚΚΕ κατά της ΕΕ σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στην ΕΕ, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ», στο πλαίσιο του ετήσιου Συμποσίου προς τιμήν της Ρόζας Λούξεμπουργκ.

Η εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ» αναφέρει ότι στην εκδήλωση καλεσμένοι της εφημερίδας για το θέμα ήταν οι Λόταρ Μπίσκι, από το κόμμα «Η Αριστερά» της Γερμανίας, ο αντιφασίστας Μίχαελ Κροναβίτερ, ο Στέφανος Λουκάς από το ΚΚΕ και ο Ντομένικο Λοζούρνο, Ιταλός φιλόσοφος, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο αρχισυντάκτης της «ΓΒ», Αρνολντ Σιέτσελ.

Από την παρέμβαση του στελέχους του ΚΚΕ, η εφημερίδα σημειώνει: «Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και η παραπέρα εξέλιξή της σε ΕΕ, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ένωση για την αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος. Η ΕΕ δεν είναι ένωση ισότιμων εταίρων, όπως λένε οι θιασώτες της. Η ανισομετρία μεταξύ των κρατών μελών γίνεται ισχυρότερη. Η ΕΕ είναι η σιδερένια γροθιά κατά των λαών. Αλλά στο εσωτερικό της οξύνονται οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών μελών, ενώ με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων ενισχύει τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση, οξύνει τις ανισότητες.

Το ΚΚΕ όταν για πρώτη φορά είπε το "Οχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων" και αργότερα το "Οχι στο Μάαστριχτ", δε σταμάτησε στιγμή να αντιπαλεύει την ΕΕ, και στο λαϊκό κίνημα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είπε ανοιχτά στον ελληνικό λαό ότι η Ευρώπη ή θα είναι καπιταλιστική ή σοσιαλιστική, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Αλλωστε από τότε που ο Λένιν έγραψε το περίφημο άρθρο του "Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης", απέδειξε ότι αυτή η ένωση κρατών ή δεν μπορεί καν να συσταθεί ή ότι θα είναι μόνο αντιδραστική. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Σε όλες τις χώρες όπως και τη δική μας οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και της ζωής τους. Εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται, οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν στην Παιδεία και στην Υγεία, αλλά και στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, η ΕΕ γίνεται στρατιωτικά όλο και ισχυρότερη και μετέχει σε πολέμους, ενισχύει τον αντικομμουνισμό, την κρατική καταστολή με τους τρομονόμους.

Ο αγώνας κατά της ΕΕ δε διεξάγεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνδέεται και με τη διεθνιστική δράση του ΚΚΕ. Υπάρχουν σε πολλές χώρες πρωτοβουλίες, συντονισμού και κοινής δράσης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, όπως π.χ. οι δραστηριότητες του ΚΚ Πορτογαλίας ή της Τουρκίας κατά των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ, αλλά και του ΚΚΕ για την Παιδεία, το ίδιο και με μαζικές ευρωπαϊκές δράσεις.

Την ίδια ώρα το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι υπέρ της ΕΕ. Εκτιμούμε ότι το ΚΕΑ αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος κατά της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το ΚΚΕ συνδέει την πάλη ενάντια στην ΕΕ με το φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης στην Ελλάδα που χρειάζεται λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Προβάλλει στον ελληνικό λαό την προοπτική μιας Ελλάδας του σοσιαλισμού σε μια Ευρώπη της ειρήνης της φιλίας του σοσιαλισμού».

Το βράδυ της Κυριακής ο Στ. Λουκάς, μίλησε στην Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου για την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ο Γ. Γκιόκας, εκ μέρους της ΚΝΕ μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Καμία ειρήνη με το ΝΑΤΟ», την οποία διοργάνωσαν η SDAJ και η εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ