Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ισες αποστάσεις και ουσιαστική ανοχή στην ισραηλινή βαρβαρότητα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων για την κατάσταση στη Γάζα

Υποκρισία και πολιτική Ποντίου Πιλάτου αποπνέει το κοινό ψήφισμα ΕΛΚ, Σοσιαλιστών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων, Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών και της Ευρώπης των Εθνών, με μία έμμεση πλην σαφή διάθεση δικαιολόγησης του ισραηλινού εγκλήματος εναντίον του παλαιστινιακού λαού, στη Λωρίδα της Γάζας και απόδοσης των ευθυνών στη «Χαμάς». Στο σχετικό ψήφισμα επαναλαμβάνεται φυσικά το ευχολόγιο περί ανάγκης άμεσης εκεχειρίας, με παράλληλο άνοιγμα των οδοφραγμάτων και πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ωστόσο διατηρείται η πολιτική «των ίσων αποφάσεων» και φυσικά δεν απαιτεί καμία ανάληψη μέτρων εκ μέρους της ΕΕ, όπως αναστολή των προνομιακών σχέσεων που δρομολογούνται με το Ισραήλ, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για τερματισμό του πολέμου.

Συγκεκριμένα στο κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται ότι το Ισραήλ «εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιθετική επιχείρηση στη Γάζα σε απάντηση στις επιθέσεις της "Χαμάς" με ρουκέτες στο Νότιο Ισραήλ, από τότε που η "Χαμάς" απέκτησε τον έλεγχο στη Λωρίδα και σε συνέχεια της διακοπής της εκεχειρίας, και της άρνησης ανανέωσης της συμφωνίας εκεχειρίας». Ακόμα και η εκεχειρία που ζητούν οι ευρωβουλευτές είναι στο πνεύμα των εγγυήσεων προς το Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να «περιλαμβάνει τη διακοπή εκτόξευσης ρουκετών από τη "Χαμάς" εναντίον του Ισραήλ και τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα».

Παράλληλα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπει άμεση ανάμειξη των ιμπεριαλιστών στις διαπραγματεύσεις και στηρίζει την παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή, ζητώντας «ανακωχή κατόπιν διαπραγματεύσεων την οποία πρέπει να εγγυάται μηχανισμός ο οποίος θα συγκροτηθεί από τη διεθνή κοινότητα υπό το συντονισμό του Κουαρτέτου και της Αραβικής Ενωσης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή πολυεθνικής παρουσίας» και προτείνει συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της «Ευρείας Μέσης Ανατολής».

Φυσικά οι ευρωβουλευτές καλούν το «Ισραήλ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει βάσει του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», απαιτούν ωστόσο ταυτόχρονα και από τη «Χαμάς»... «να θέσει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες και να αναλάβει τις ευθύνες της»!

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ επέλεξε να ψηφίσει αποχή και να μη στηρίξει το παραπάνω ψήφισμα, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Θανάση Παφίλη να αναφέρει χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του για την αιτιολόγηση ψήφου της ομάδας ότι «το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλείνει συνειδητά και σκόπιμα τα μάτια στις αιτίες του επιθετικού και βάρβαρου πολέμου που εξαπέλυσε το Ισραήλ και εκτιμά ότι αποτελεί απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες από τη "Χαμάς". Γνωρίζουν οι πάντες ότι ο πόλεμος ήταν προσχεδιασμένος και οι αιτίες βρίσκονται στην ισραηλινή κατοχή και την άρνηση του Ισραήλ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του OHE για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Είναι αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ, με τη στήριξη HΠA και ΕΕ, των παράνομων εποικισμών, την άρνησή του να επιστρέψει στα σύνορα του 1967».

Οπως τονίζει στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα αναφέρεται στο σταμάτημα του πολέμου, κρατάει ίσες αποστάσεις, δε ζητά κανένα μέτρο της ΕΕ, ούτε καν πάγωμα των νέων προνομιακών σχέσεων που έχει αποφασίσει, ώστε να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ.. Δεν καταδικάζει την επιθετική πολιτική του Ισραήλ, ενώ αντίθετα επεμβαίνει στα εσωτερικά προβλήματα των Παλαιστινίων».

Σημειώνει δε ότι «οι δυνάμεις που το υπογράφουν ζητούν και συμφωνούν σ' έναν ισχυρότερο ρόλο της ΕΕ που σχετίζεται με τις ιμπεριαλιστικές της επιδιώξεις στην περιοχή. Ενισχύουν το σχέδιο HΠA - NATO για την "ευρεία Μέση Ανατολή", με το οποίο έχει συμφωνήσει η ΕΕ και το οποίο έχει στόχο την υποδούλωση ολόκληρης της περιοχής από τους ιμπεριαλιστές».

Κλείνοντας ο Θ. Παφίλης σημειώνει ότι «με αυτό το σκεπτικό το KKE δεν ψηφίζει το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων, καλώντας σε δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. H ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του KKE σημειώνει ότι οι λαοί δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ. Να απαιτήσουν: Σαφή καταδίκη του Ισραήλ και των συμμάχων του. Επιστροφή στα σύνορα του 1967, πραγματικά ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος και σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ