Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Μπλέκει» η διαμάχη για την Ενέργεια

Η συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για νέους αγωγούς βγήκε στο φως χτες

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το ζήτημα της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας καθώς διαφαίνεται πως η διαμάχη για το αέριο έχει να κάνει με συγκεκριμένα συμφέροντα και μεθοδεύσεις, σε βάρος των λαών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εν μέσω βαρυχειμωνιάς.

Καθώς συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για τις αιτίες της μη προώθησης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, χτες η «Gazprom» ανακοίνωσε πως η ουκρανική εταιρεία «Naftogaz» την πληροφόρησε ότι υπάρχει η τεχνική ικανότητα για την επανέναρξη της τροφοδοσίας του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Σούντζα, σημειώνοντας όμως ότι η εκκίνηση εμποδίζεται από την έλλειψη πολιτικής απόφασης. Νωρίτερα ωστόσο, ο εκπρόσωπος της «Neftogaz» αρνήθηκε να αφήσει τη διέλευση του ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών που επιθυμεί η Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι θα κοπεί η παροχή του σε εκατομμύρια Ουκρανούς και επέμεινε πως θα πρέπει να πληρώσει για το «τεχνικό αέριο» η Ρωσία.

Παράλληλα, δε θα πρέπει να θεωρηθεί άσχετο το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ, στα μέσα του Δεκέμβρη σχετικά με το εκσυγχρονισμό του δικτύου των αγωγών, όπως δημοσίευσε η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» την Τετάρτη και επιβεβαίωσε χτες το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ουκρανία αναζητούσε επενδυτές για τον εκσυγχρονισμό των αγωγών της, τέτοιους που δε θα αξίωναν πολιτικές απαιτήσεις και δε θα επιχειρούσαν να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις προς το Κίεβο...

Επιπρόσθετα, με το βλέμμα στραμμένο στη διάσκεψη κορυφής των χωρών-καταναλωτών ή διαμετακομιστών του ρωσικού αερίου που αναμένεται το Σάββατο στη Μόσχα, ύστερα από πρόταση της Ρωσίας, ανακοινώθηκε ότι η Ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο και ο Ρώσος ομόλογός της Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν την ίδια ημέρα για συνομιλίες, χωρίς όμως να γίνεται γνωστό αν αυτή η συνάντηση θα ενταχθεί στα πλαίσια της συνόδου. Η ΕΕ δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει στη σύνοδο στη Μόσχα με τον επίτροπο για θέματα ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς και τον Τσέχο υπουργό Ενέργειας Μάρτιν Ρίμαν, εφόσον συμμετέχουν και οι δύο πλευρές, η ρωσική και ουκρανική. Πάντως, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Γιουστσένκο έχει δηλώσει πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύνοδο όμως σε ουδέτερο έδαφος, πιθανά στην Πράγα. Πάντως, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο τελευταίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «μια διεθνής κοινοπραξία των ευρωπαϊκών χωρών» που θα προσφέρει την τεχνογνωσία στο Κίεβο ώστε να μπορέσει να αντλείται το αέριο μέσω του ουκρανικού δικτύου χωρίς τεχνικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ