Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Σκευωρία σε βάρος συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ

Η εργοδοσία και οι μηχανισμοί του κράτους σέρνουν σε δίκη τον Τάκη Τριανταφυλλάκο με τη χαλκευμένη κατηγορία του εκβιασμού, επειδή υπερασπίστηκε εργαζόμενη που απολύθηκε

Ενα ακόμα κρούσμα της εντεινόμενης εργοδοτικής τρομοκρατίας και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, αποτελεί η σύλληψη του Τ. Τριανταφυλλάκου, στελέχους του ΚΚΕ, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, με ψευδείς και απαράδεκτες κατηγορίες «περί εκβιασμού». Τις κατηγορίες κατασκεύασε ο εργοδότης μιας 30χρονης εργαζόμενης, η οποία ύστερα από την απόλυσή της, ζήτησε την παρέμβασή του συνδικαλιστή, ώστε να πάρει τα δεδουλευμένα, που όπως η ίδια είπε στο συνδικαλιστή, της οφείλονταν απο τον εργοδότη.

Πρόκειται για την εργαζόμενη Χαρά Μπάρα -συνελήφθη και αυτή -, η οποία δούλευε ως υπάλληλος ηλεκτρολογικού συνεργείου αυτοκινήτων μέχρι τις 10 Γενάρη οπότε απολύθηκε από τον εργοδότη της Γιάννη Στάμο. Ο τελευταίος, όπως είπε η εργαζόμενη, αρνήθηκε να της καταβάλει την αποζημίωση και τα δεδουλευμένα που της όφειλε και η εργαζόμενη απευθύνθηκε στον Τ. Τριανταφυλλάκο, για να παρέμβει συνδικαλιστικά.

Μετά την παρέμβαση του συνδικαλιστή, ο εργοδότης προσποιήθηκε ότι συμφωνεί να της δώσει τα οφειλόμενα και δέχτηκε να συναντηθούν στο ΙΚΑ, προκειμένου να γίνει η παράδοση των χρημάτων σε δημόσιο χώρο. Ομως, προσήλθε στη συνάντηση, προχτές Τρίτη, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, σε συνεννόηση με την αστυνομία. Αφού τα παρέδωσε, ο συνδικαλιστής και η εργαζόμενη συνελήφθησαν από τους άνδρες της Ασφάλειας με την κατηγορία του εκβιασμού (!) και κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Αμεση αντίδραση

Η σύλληψή τους προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κομμουνιστών του Βόλου, οι οποίοι πραγματοποίησαν το απόγευμα πορεία στους δρόμους της πόλης και συγκέντρωση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. Δυναμική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι, την ώρα που οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με τη διαδικασία του Αυτόφωρου, όπου ορίστηκε δικάσιμος για αύριο Παρασκευή και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλει η 30χρονη εργαζόμενη, ενώ δούλευε στο συνεργείο αυτοκινήτων από τον Απρίλη του 2007, ασφαλίστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβρη. Γενικότερα, οι εργασιακές συνθήκες ήταν απαράδεκτες και εξοντωτικές, καθώς εργαζόταν 12 με 13 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες, δεν έπαιρνε επιδόματα αδείας κ.ά.

Οπως τονίζει, μιλώντας στον «Ρ» ο Τ. Τριανταφυλλάκος, «με τέτοιες τακτικές της εργοδοσίας, επιχειρείται η σπίλωση συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος και η τρομοκράτηση των εργαζομένων, ώστε να μην τολμούν να "σηκώνουν κεφάλι" και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στην οποία επισημαίνει: «Το τελευταίο διάστημα τονίσαμε με κάθε τρόπο ότι ενισχύεται η κρατική βία, η αστυνομοκρατία, η εργοδοτική τρομοκρατία, ότι στόχος είναι το εργατικό και λαϊκό κίνημα. "Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις" επιβεβαιωθήκαμε». Υπογραμμίζει ότι «και μόνο το γεγονός ότι η απόδοση των οφειλομένων δεν έγινε εν κρυπτώ, αλλά σε δημόσιο χώρο, αποδεικνύει ότι η καταγγελία είναι ψευδέστατη και ότι η σύλληψη και κράτηση του συνδικαλιστή και της εργαζόμενης είναι πέρα για πέρα παράνομη. Και καταλήγει: «Καταγγέλλουμε το γεγονός και καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοσία, στην κρατική βία και καταστολή, σε συλλήψεις συνδικαλιστών που βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Κανένας νόμος του αστικού κράτους δεν είναι ισχυρότερος από το δίκιο του εργάτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ