Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Παρακαταθήκη ο αγώνας για τα δεδουλευμένα

Μετά από ένα μήνα σε επίσχεση εργασίας, υποχρέωσαν χτες την εργοδοσία να καταβάλει το σύνολο των χρωστούμενων

Ελληνες και μετανάστες εργάτες συζητούν μέσα στο εργοστάσιο με συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων τις πρώτες μέρες της επίσχεσης εργασίας
Ελληνες και μετανάστες εργάτες συζητούν μέσα στο εργοστάσιο με συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων τις πρώτες μέρες της επίσχεσης εργασίας
Μάχη που αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη συνολικά στους αγώνες των εργαζόμενων της περιοχής, Ελλήνων και μεταναστών, και δίνει πολύτιμη πείρα για το ρόλο των ταξικών συνδικάτων και την αποτελεσματικότητα του ταξικού αγώνα, είναι αυτή που έδωσαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» στα Γιάννενα, διεκδικώντας δεδουλευμένα 2 έως και 8 μηνών.

Η ενότητα και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η συσπείρωσή τους στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η αναμέτρησή τους με την εργοδοσία με την αξιοποίηση εναλλασσόμενων μορφών πάλης, υποχρέωσαν την εργοδοσία σε υποχώρηση. Μετά την καταβολή το προηγούμενο διάστημα 70.000 ευρώ στο σύνολο των εργαζόμενων, χτες, κάτω από την πίεση του συνεχιζόμενου αγώνα, η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ παραδόθηκε και εγγυητική επιταγή άλλων 100.000 ευρώ που θα εξοφληθεί στις 20/2/09. Αθροιστικά τα παραπάνω ποσά αντιστοιχούν στο σύνολο των οφειλόμενων δεδουλευμένων.

Οι 75 περίπου εργαζόμενοι ολοκλήρωσαν χτες την επίσχεση εργασίας στην οποία βρίσκονταν από τις 19/12/08. Από την πρώτη στιγμή μαζικοποίησαν και εμπιστεύτηκαν το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων που βρέθηκε στο πλευρό τους. Μπήκε μπροστά, παρακινώντας και ενισχύοντας την αγωνιστική διάθεση των εργατών. Πρωτοστάτησε στη διοργάνωση κινητοποιήσεων μέσα και έξω από το εργοστάσιο, για να γίνει γνωστό το ζήτημα και να εκφραστεί η αλληλεγγύη. Συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή των εργατών, διοργανώθηκαν ενημερωτικές συζητήσεις για ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, εμπλουτίστηκε και κλιμακώθηκε με συνέπεια ο πολυήμερος αγώνας.

Η μάχη με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν που ακύρωσε κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας και των μπιστικών της στο εργοστάσιο να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να σπείρουν το φόβο και τη μοιρολατρία. Σημαντική συμβολή σ' αυτή την κατεύθυνση είχαν το ΠΑΜΕ, τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στις γραμμές του, που με κάθε τρόπο και μέσο στήριξαν τον αγώνα.

Η εξελίξεις στην «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», όπως και ανάλογες μάχες που έδωσε το ταξικό κίνημα το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαιώνουν ότι οι εργάτες, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, με όπλο την ταξική ενότητα, μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις. Να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους, να τσακίσουν εργοδοτικές πιέσεις και εκβιασμούς. Γεγονός που από μόνο του αναδεικνύει την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός από την πλευρά των εργαζόμενων, ιδιαίτερα μπροστά στην επικείμενη οικονομική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ