Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ
Υποσχέσεις για ανωτατοποίηση από το υπουργείο Παιδείας

Σε προειδοποιητικό κλείσιμο των ιδρυμάτων προχωρούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης

Μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες και χωρίς αντίκρισμα είναι η «ανωτατοποίηση», που υποσχέθηκε χτες στους προέδρους των ΤΕΙ ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε «γόνιμη πρόκληση» τη διαδικασία ανωτατοποίησης των ΤΕΙ «μέσα από διαρκή αξιολόγηση, ώστε να έχουμε το μέτρο και τη δυνατότητα να κρίνουμε αυτά που κάθε φορά επιτυγχάνουμε». Για το ζήτημα αυτό, όπως ανακοινώθηκε χτες, θα προωθηθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο μέσα στο επόμενο διάστημα, αφού το υπουργείο Παιδείας προωθήσει το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Οπως διευκρίνισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η «ανωτατοποίηση» δε σημαίνει και «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ και ο ρόλος τους θα είναι διακριτός. Οπως διαφάνηκε, τα κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι τέτοια που ανταποκρίνονται στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς στο μεταξύ να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε ζητήματα χρηματοδότησης, μόνιμου προσωπικού, υποδομής, μεταπτυχιακών σπουδών.

Χτες, εξαγγέλθηκε η συγκρότηση εξαμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, που θα επεξεργαστεί το θέμα, ενώ η προοπτική εφαρμογής των παραπάνω τοποθετείται σε έναν ορίζοντα τετραετίας. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ πάντως χαρακτήρισαν κατ' αρχήν θετική την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας.

Κατά τη Σύνοδο τέθηκε ιδιαίτερα επιτακτικά το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΤΕΙ, τα οποία συνεχίζουν να ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης. Με αίτημα τη συμπληρωματική χρηματοδότηση και νέους διορισμούς προσωπικού, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αποφάσισαν κατά τη χτεσινή Σύνοδό τους να προχωρήσουν σε προειδοποιητικό κλείσιμο των ΤΕΙ στις 23 του Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ