Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Αναγκαιότητα η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση»

Την επιτακτική ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα από τη συγκρότηση δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, επισήμανε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία χαιρέτισε στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει, λέγοντας ότι «εδραιώνουν μια διαφορετική φυσιογνωμία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ασφυκτικά εξαρτημένης από τις απαιτήσεις της κερδοφορίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων - ξένων και ελληνικών - και σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες για πρόοδο και ευημερία του λαού και της χώρας μας». Στα πλαίσια αυτά, είπε, ΑΕΙ και ΤΕΙ στραγγαλίζονται οικονομικά και εξαναγκάζονται να υποτάξουν όλη τους τη δραστηριότητα στις ανάγκες βιοπορισμού τους. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αξιολόγηση, είπε ότι θα γίνεται με κριτήρια «εξωακαδημαϊκά - επιχειρηματικά, όπως η βιωσιμότητα των διαφόρων προγραμμάτων και προπαντός η σύνδεση της χρηματοδότησης με τη βαθμολογία που θα προκύπτει από την αξιολόγηση».

Οι ελάχιστες προϋποθέσεις

«Η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα από την πανθομολογούμενη δραματική υποβάθμιση του επιπέδου των βρετανικών πανεπιστημίων, που έχουν προηγηθεί στην εφαρμογή αντίστοιχων αναδιαρθρώσεων, επισήμανε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Στα πλαίσια αυτά είναι φανερό ότι η αναγγελία εισόδου των ΤΕΙ στον κατ' ευφημισμό ανώτατο αυτόν αχταρμά, όπου ΑΕΙ και ΤΕΙ θα συναγωνίζονται στην υποβάθμιση τα κάθε λογής κολέγια, κάθε άλλο παρά θετικές για "ανωτατοποιημένα" ΤΕΙ εξελίξεις, προοιωνίζεται. Αντί για την ονομαστική "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, ακόμα πιο επιτακτικά προβάλλει η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα από τη συγκρότηση δημόσιας και δωρεάν ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, που πιο συγκεκριμένα προϋποθέτει τους παρακάτω όρους:

1. Τον τερματισμό της αναχρονιστικής διάκρισης της "τριτοβάθμιας" εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και του διαχωρισμού της ανώτατης εκπαίδευσης σε κατευθύνσεις (πανεπιστημιακή και μη πανεπιστημιακή) που αναπαράγουν τις αλληλοκαλύψεις και διατηρούν την ανισοτιμία ΑΕΙ - ΤΕΙ. Την ένταξη των τμημάτων των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, με αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού και της υποδομής τους, ώστε να διασφαλίζεται ο ανώτατος χαρακτήρας τους, στη βάση όμως αποσαφηνισμένων και επιστημονικών αντικειμένων.

2. Την κατοχύρωση ενιαίου χαρακτήρα στις προπτυχιακές σπουδές με αναμόρφωση των προγραμμάτων τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σπουδές που θα μεταδίδουν όλη τη σύγχρονη γνώση και εμβάθυνση στο επιστημονικό αντικείμενο και θα καταλήγουν σε υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση. Ειδίκευση που δε θα δίνεται πρόωρα και σε βάρος της απαιτούμενης θεωρητικής βάσης, ώστε να εξασφαλίζεται στον καθένα η δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης του, ακόμη και να αλλάξει ειδίκευση αν χρειαστεί. Στα πλαίσια αυτών των γενικών αρχών, θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταργηθούν τμήματα με στενό καταρτισιακό ή σεμιναριακό χαρακτήρα, καθώς και τα διάφορα αρθρωτά, εξατομικευμένα προγράμματα σπουδών, τύπου ΠΣΕ.

3. Την καθιέρωση ενιαίου κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών που θα οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό και στην κατάργηση των μεταπτυχιακών ειδίκευσης, αφού η ειδίκευση θα ενσωματωθεί στο προπτυχιακό επίπεδο.

4. Τη διασφάλιση της δωρεάν και δημόσιας παροχής της ανώτατης εκπαίδευσης σε όλους τους φοιτητές, την εξασφάλιση προϋποθέσεων ισοτιμίας όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ - χωρίς κατηγοριοποιήσεις - μέσα από τη γενναία αύξηση των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση και την ένταξη των κονδυλίων του ΕΠΕΑΕΚ στον κρατικό προϋπολογισμό. Την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης των δημόσιων τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, τη μη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, την κατάργηση των κολεγίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικητικό πλαίσιο (2008-10-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-02-05 00:00:00.0)
Η Ελλάδα στη διαδικασία της Μπολόνια (2003-02-23 00:00:00.0)
Κοινό μέτωπο πάλης για ουσιαστική αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας (2001-02-14 00:00:00.0)
Υποβάθμιση των πτυχίων στο όνομα της Ευρώπης (2001-01-12 00:00:00.0)
Εχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα (2000-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ