Κυριακή 1 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Συστοιχίες» γλυπτικής

Αρχιτεκτονικά μέλη; Εσωτερικό ανθρώπινου σώματος; Το «νέο» που γεννιέται απ' το παλιό; ή συμβολικά, η αναζήτηση της ουσίας των πραγμάτων; Ο λόγος για την πρόσφατη γλυπτική δημιουργία της Μαρίας Βλαντή, που παρουσιάζεται στην αίθουσα Tέχνης «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7). Με γενικό τίτλο «Συστοιχίες», η γνωστή δημιουργός εκθέτει γλυπτά, μεγάλου κυρίως μεγέθους, φτιαγμένα από πηλό, σε ανοιχτόχρωμους ή σκούρους χρωματισμούς. Αλλα σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη και άλλα ξαπλωμένα στο έδαφος, τα σπονδυλωτά γλυπτά της Μ. Βλαντή φέρουν στην επιφάνειά τους έντονες χαράξεις στο κοίλο ή προεξέχον τμήμα τους. Οι χαράξεις αυτές - κύριο στοιχείο των έργων - δημιουργούν την εντύπωση ενός επιφανειακού ή βαθύτερου «ξεφλουδίσματος» της ύλης. Το «ξεφλούδισμα» μεταβάλλεται σε άνοιγμα, χώρισμα ή σκίσιμο, διαιρώντας τα γλυπτά σε δύο ή περισσότερα μέρη.

Οπως αναφέρει ο ιστορικός Tέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης, «τα γλυπτά της Μαρίας Βλαντή προκαλούν ένα συναίσθημα αναπόφευκτου δυναμισμού, αφού με έναν μοναδικό τρόπο δημιουργεί ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα μεθοδευμένης αφαιρετικής τέχνης, προσφέροντας την ευχαρίστηση της ακροβασίας και της διφορούμενης ερμηνείας».

Η Μ. Βλαντή γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι Χατζηνικολή - Σαραφιανού. Αποφοίτησε το 1976 από την Ακαδημία Καλών Τεχνών Ρώμης (ζωγραφική) και το 1978 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (κεραμική).

Για το έργο της έχει διακριθεί το 1982, το 1983, το 1993, ενώ το 1995 απέσπασε το Α΄ Βραβείο στην Πανελλήνια Εκθεση Κεραμικής στην Αθήνα. Για την κεραμική της ενασχόληση έχει πάρει αργυρά μετάλλια στο Διεθνή Διαγωνισμό Κεραμικής στην Falnza Ιταλίας (1985) και στον Διεθνή Διαγωνισμό Gualdo Tardino στην Ιταλία (1994). Το 2003 τιμήθηκε με το Γ΄ Βραβείο Εικαστικής Παρέμβασης για τον Σταθμό Αμαρουσίου ΗΣΑΠ και με το Α΄ Βραβείο Εικαστικής Παρέμβασης για το Σταθμό ΗΣΑΠ Ανω Πατησίων, όπου και πραγματοποίησε το έργο της το 2005. Μέχρι σήμερα παρουσίασε τη δημιουργία της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Πάρο κ.ά.). Η έκθεση θα διαρκέσει έως 7/3.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ