Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αρχή νέων μαθητικών αγώνων

Ξανά στους δρόμους του αγώνα βγήκαν οι μαθητές της Λάρισας, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και πάλης κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση. Με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή κινητοποίηση, που είναι και η πρώτη της νέας σχολικής χρονιάς, εγκαινιάστηκε ένας νέος κύκλος μαθητικού αγώνα, διεκδικώντας τη διατήρηση και την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Το πρωί, οι μαθητές από πολλά σχολεία της Λάρισας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Παλαιό Κτηνιατρείο, όπου είχαν ορίσει το νέο αγωνιστικό ραντεβού τους. Ηταν ο γνώριμος τόπος των αγωνιστικών τους συναντήσεων τα τελευταία χρόνια. Και φέτος ήταν πάλι εκεί για να δώσουν το «σήμα» εκκίνησης των νέων μαθητικών κινητοποιήσεων και να δηλώσουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες έβλεπαν για μια ακόμα φορά τα μαθητικά νιάτα να ακολουθούν το δρόμο της αντίστασης και τ' άκουγαν να φωνάζουν συνθήματα για δημόσια δωρεάν παιδεία και για σχολεία της μόρφωσης και της προοπτικής. Η πορεία κατέληξε έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Λάρισας.

«Θα συνεχίσουμε...»

Η χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα ήταν μόνο η αρχή του αγώνα για τη νέα σχολική χρονιά, που φέτος ξεκίνησε για τους μαθητές με τις χειρότερες προϋποθέσεις. Και οι επόμενες κινητοποιήσεις θα είναι ακόμα πιο μαζικές, καθώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οξύνονται συνεχώς.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Στέλιος Μπάρμπας, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας, μαθητής στο 4ο ΤΕΕ Λάρισας τονίζει: «Οι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και δεν πείθονται με τα διάφορα «τερτίπια» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, για να ωραιοποιήσει την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που μας διώχνει από τα σχολεία. Φέτος ξεκίνησε για μας άλλη μια νέα σχολική χρονιά, με τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, σε αίθουσες, σε βιβλία. Είμαστε οργισμένοι, αγανακτισμένοι αλλά και αποφασισμένοι να παλέψουμε, διεκδικώντας το δικαίωμά μας στη μόρφωση. Και καλούμε τους καθηγητές, τους γονείς και άλλους φορείς, να εκφράσουν για μια ακόμα φορά τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα μας».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Βάσω Δημερά, μαθήτρια της Γ` Λυκείου στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Λάρισας για να πει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Τα σχολεία μας έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο. Ούτε ελεύθερο χρόνο έχουμε και οι γονείς μας πληρώνουν τα «μαλλιοκέφαλά» τους για να πληρώνουν φροντιστήρια. Εμείς θέλουμε δωρεάν παιδεία για όλους, με ίσα δικαιώματα», Και το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας στέλνει μιλώντας στο «Ρ» ο Κώστας Θεοχαρούλης, μαθητής της Γ` Λυκείου στο 5ο Ενιαίο Λύκειο Λάρισας, ο οποίος τονίζει: «Οι μαθητές έχουν αποδείξει ότι ξέρουν ν' αγωνίζονται, στοχεύοντας στην καρδιά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Και η τελική νίκη θα είναι δική μας».

Να σημειωθεί ότι στη Λάρισα, οι μαθητές του 1ου και του 2ου ΤΕΕ έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των σχολείων τους, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίσουν και αφορούν στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς και σε υλικοτεχνική υποδομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ