Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
ΟΧΙ στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ

Associated Press

ΠΡΑΓΑ.--

Μαχητική και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο από μέλη του και φίλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας, της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας και άλλες μαζικές οργανώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας της Τσεχίας ενάντια στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο η κυβέρνηση αρνείται, ενώ ήδη η Γερουσία έχει εγκρίνει την εγκατάσταση της «ασπίδας» και η Βουλή αναμένεται να συζητήσει το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πάλαχ όπου μίλησαν στελέχη του Κόμματος και από τις οργανώσεις που αντιτάσσονται στην «ασπίδα» και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράγα. Εκεί, εκτός από τα διάφορα ψηφίσματα που κατέθεσαν, παρέδωσαν και επιστολή προς το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, απαιτώντας «να σταματήσει τα σχέδια αυτά, παίρνοντας υπόψη ότι με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πάνω από το 60% του λαού είναι αντίθετο».

Εκ μέρους του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας αλλά και της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση υπογραφών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 350.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ