Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχούν για την κερδοφορία του κεφαλαίου

ΝΤΑΒΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκδηλες ήταν οι ανησυχίες των συνέδρων που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για την κρίση που μαστίζει τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες, με επίκεντρο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ενδεικτικές των ανησυχιών για την κοινωνική δυσφορία που ολοένα γιγαντώνεται είναι οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκράν, που προειδοποίησε σχετικά για ένα φαύλο κύκλο, όπου τα κυβερνητικά μέτρα εξόδου από την κρίση, όπως οι εξαγορές και η ενίσχυση των τραπεζών, θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Τη σύσταση ενός οικονομικού συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, βάσει μιας «χάρτας παγκόσμιας οικονομικής τάξης», στο πρότυπο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, πρότεινε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, κατά την ομιλία του, πρότεινε την κατάργηση «ξεπερασμένων θεσμών», όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ολως τυχαίως, αυτή είναι και η πρόταση του Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Σβαμπ, κατά το κλείσιμο των εργασιών, δήλωσε ότι το Φόρουμ θα λάβει στο προσεχές διάστημα την πρωτοβουλία για «τον ανασχεδιασμό του παγκόσμιου δημοσιονομικού συστήματος», τονίζοντας ότι είναι μία πρωτοβουλία που τυγχάνει της υποστήριξης «σχεδόν όλων των πολιτικών ηγετών» και κατονόμασε συγκεκριμένα τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο.

Στρατιές ανέργων

Την ίδια στιγμή, ο ορυμαγδός των απολύσεων συνεχίζεται. Η εφημερίδα «Los Angeles Times» ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 300 εργαζομένους της, εκ των οποίων 70 δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των περικοπών που κάνει, λόγω της μείωσης των εσόδων της.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία «Glaxosmithkline» (GSK), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Observer», αναμένεται να προχωρήσει σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων ή το 10% του ανθρώπινου δυναμικού της. Την περασμένη βδομάδα, ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η φαρμακευτική εταιρεία «AstraZeneca» ανακοίνωσε την απόλυση 15.000 εργαζομένων μέχρι το 2013.

Νέο γύρο απολύσεων ανακοινώνουν και σλοβενικές εταιρείες, όπως η «Irska Avtoelektrika», κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτων, η «Carrera Optyl» κ.ά.

Στη Γαλλία, κατά 45.000 αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων το μήνα Δεκέμβρη. Στη Γερμανία, η Ανκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μείωση φόρων εάν επανεκλεγεί στην καγκελαρία της Γερμανίας στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη.

Τέλος, στις ΗΠΑ, χτες, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, με κύριο στόχο να υπάρξει η συναίνεση των Ρεπουμπλικανών, που ζητούν αλλαγές σε πτυχές του οικονομικού πακέτου των 825 δισ. δολαρίων. Το σχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ο Λευκός Οίκος, μπροστά στην ολική καταψήφιση εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών, αποφάσισε να μεταθέσει την ψήφισή του στο Κογκρέσο κατά μια βδομάδα. Χτες, ο Ομπάμα προειδοποίησε για νέες καταρρεύσεις τραπεζών και καθησύχασε τους Αμερικανούς ότι «οι καταθέσεις τους είναι εξασφαλισμένες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ