Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εκτακτη σύνοδος της ALBA

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια διακυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες

Από την προσέλευση των ηγετών των χωρών της ALBA

Associated Press

Από την προσέλευση των ηγετών των χωρών της ALBA
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας πραγματοποιήθηκε χτες η Σύνοδος των ηγετών των χωρών της «Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική» (ALBA), της περιφερειακής οργάνωσης συνεργασίας, με αποκλειστικό αντικείμενο την εξέταση της προώθησης των στόχων της και τα σχέδια για την άμεση και καίρια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Οι ηγέτες των χωρών της ALBA εξέτασαν την πρόοδο των κοινών προγραμμάτων και σχεδίων, όπως τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των τροφίμων, αλλά και για το κοινό νόμισμα που έχουν ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσουν, το σούκρε. Παράλληλα, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και την πιθανή λήψη νέων μέτρων. Υπενθυμίζεται, ότι στην ALBA συμμετέχουν η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και η Ονδούρα, ενώ το καθεστώς παρατηρητή έχουν το Εκουαδόρ και η Ντομίνικα.

Η Σύνοδος των ηγετών της ALBA συνέπεσε με τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από την ανάληψη της κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες. Πρόκειται για τα πρώτα 10 χρόνια της λεγόμενης «Μπολιβαριανής Επανάστασης», όπως ονομάζεται η διαδικασία αλλαγών που οδήγησαν σε κοινωνικά προγράμματα τα οποία βελτίωσαν σημαντικά τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων (σε υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια), σε ανάκτηση του ελέγχου από το κράτος των φυσικών πόρων, σε επενδύσεις στην έρευνα και τις υποδομές. Ωστόσο αυτή η θετική διαδικασία δεν έχει θίξει ουσιαστικά την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος Ραμόν Καρισάλες ανακοίνωσε πως η 2α Φλεβάρη προκηρύσσεται αργία και «ημέρα εορτασμού, γιατί ο λαός έχει να γιορτάσει πράγματα και πολλά ακόμη για να υπερασπιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ