Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στοπ» στο λιθάνθρακα...

...και έμφαση στο φυσικό αέριο δίνει τώρα η κυβέρνηση

Εγκαταλείπει το λιθάνθρακα η κυβέρνηση, ύστερα από μια διετία αντιπαραθέσεων και παρά τις σχετικές προβλέψεις στην έκθεση για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, οι επενδύσεις για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα δε θα προχωρήσουν. Η ΔΕΗ είναι ήδη ενημερωμένη, για να αναπροσαρμόσει το επενδυτικό της σχέδιο, το οποίο προέβλεπε τουλάχιστον δύο μονάδες σε Αλιβέρι και Λάρυμνα περί τα 800 MW εκάστη. Αδεια έχει πάρει η «Endesa» (Μυτιληναίος) για 600 MW στη Βοιωτία, αναμένει η ΤΕΡΝΑ για 460 MW στο Μαντούδι και η «Edison» - ΕΛΠΕ, για 600 MW στον Αστακό.

Παρά το ενδιαφέρον για λιθανθρακικές μονάδες στην Ελλάδα, στο εξωτερικό εγκαταλείπονται. Σε Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία, ΗΠΑ και αλλού σταματούν ή ακυρώνονται οι επενδύσεις, επειδή αυξάνονται: Οι τιμές του λιθάνθρακα. Το κόστος κατασκευής των μονάδων. Το κόστος συλλογής και αποθήκευσης των αποβλήτων, αλλά και οι τιμές για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Με απλά λόγια, μειώνονται τα κέρδη.

Η κυβερνητική επιλογή αποδεικνύει και πάλι την έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού μακράς πνοής, που θα λαμβάνει υπόψη τα λαϊκά συμφέροντα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να λαμβάνει υπόψη της τις αντιδράσεις ενάντια στο λιθάνθρακα, αλλά στην πραγματικότητα ακυρώνει σχέδια που κρίνονται αμφίβολης επιχειρηματικής προοπτικής στις σημερινές συνθήκες.

Την ίδια ώρα, όμως, ευνοεί το φυσικό αέριο. «Συμπτωματικά», είδε το φως της δημοσιότητας έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία προβλέπει έλλειμμα φυσικού αερίου το 2010 και ζητά: να ανοίξει η αγορά και με άλλους προμηθευτές εκτός της ΔΕΠΑ, να γίνονται και απευθείας εισαγωγές φυσικού αερίου από μεγάλους καταναλωτές, να μπορούν να αποθηκεύουν αέριο στις υφιστάμενες υποδομές και σε νέες, να αναβαθμιστεί η δυνατότητα ροής των αγωγών. Ταυτόχρονα, νέες διευκολύνσεις προωθούνται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από τις οποίες προσδοκούν τεράστια κέρδη οι πολυεθνικές της ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ