Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προς ενίσχυση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δύο Αφγανοί πολίτες και τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους χθες στο Αφγανιστάν, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή Κογκιάνι και στην επαρχία Νιμρόζ, τη στιγμή που έρευνα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αναφορικά με την τάση του λαού, όσον αφορά τις κατοχικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν, δείχνει ότι η υποστήριξη στο στρατό κατοχής έχει κατακόρυφη πτώση. Αντίθετα, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν πλέον εναντίον των κατοχικών θεωρούνται αποδεκτές. Την ίδια στιγμή, κατακόρυφη πτώση βλέπει στη δημοτικότητά του ο εγκάθετος πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, και η κυβέρνησή του, που κατηγορείται για σειρά σκανδάλων διαφθοράς... Ακόμα, το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και το 41% κατηγορεί τις κατοχικές δυνάμεις για λανθασμένους στόχους.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί το παζάρι για τους δρόμους ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων που θα παρακάμπτουν το «επικίνδυνο» Πακιστάν, με τελευταία δήλωση αυτή του Καζαχστάν, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ανοίγει τα σύνορά του για τον ανεφοδιασμό της κατοχής στο Αφγανιστάν. Αντίθετα, η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι η απόφαση να κλείσει η αμερικανική αεροπορική βάση του Μανάς είναι οριστική.

Στο μεταξύ, σταθερές στις θέσεις τους παραμένουν οι ΗΠΑ, μετά και την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, αναφορικά με την κατοχή στο Αφγανιστάν, όπου σχεδιάζουν αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών. Οπως υποστήριξε ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που βρέθηκε χθες στο Ισλαμαμπάντ, η μάχη στο Αφγανιστάν θα είναι πολύ σκληρότερη από το Ιράκ, εμμένοντας στην «ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ