Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Οι ιμπεριαλιστικοί στόχοι σε «νέα συσκευασία»

Διαδηλωτής στη Γερμανία. Εύλογο το πλακάτ «ΝΑΤΟ τίποτε εκτός από την οργάνωση δολοφονιών»

Associated Press

Διαδηλωτής στη Γερμανία. Εύλογο το πλακάτ «ΝΑΤΟ τίποτε εκτός από την οργάνωση δολοφονιών»
MONAXO.--

Στο επίκεντρο της 45ης λεγόμενης Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Μόναχο, βρέθηκε η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, που αναμενόταν πριν καν την πραγματοποίησή της να «δώσει το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης».

Οι 300 συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, μεταξύ αυτών 13 ηγέτες κρατών και 50 υπουργοί, μάλλον «έμειναν ικανοποιημένοι», καθώς ο Μπάιντεν τούς προσέφερε αυτό που επιθυμούσαν: Συμφιλιωτικό τόνο και ...μερίδα της λείας. Ανακήρυξε, δε, την έναρξη «μίας νέας εποχής συνεργασίας των ΗΠΑ με τα άλλα κράτη», γιατί, όπως τόνισε, το διαλλακτικό πνεύμα που διέπει - υποτίθεται - τη νέα κυβέρνηση πέραν του Ατλαντικού δεν είναι «πολυτέλεια», αλλά «απόλυτη αναγκαιότητα»... προσθέτοντας, όμως, ότι οι ΗΠΑ «θα κάνουν περισσότερα, αλλά θα ζητήσουν επίσης περισσότερα και από τους εταίρους» και όχι μόνο σε επίπεδο «ιδεών». Με περισσή αλαζονεία, τους ζήτησε να επανεξετάσουν και την πολιτική τους... «περιλαμβανομένης και της χρήσης βίας εάν όλες οι άλλες δυνατότητες εξαντληθούν»!

Επί της ουσίας λοιπόν, οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν άλλαξαν, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους για να κλείσουν τις φυλακές στο Γκουαντάναμο: «Ζητούμε κι από τους άλλους να αναλάβουν μέρος της ευθύνης όσον αφορά ορισμένους φυλακισμένους στο Γκουαντάναμο»!

Για το Ιράν, ο Μπάιντεν διατήρησε τη γνώριμη από το παρελθόν «σκληρή γραμμή», δηλώνοντας ότι ναι μεν οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να συνομιλήσουν» με το Ιράν, αλλά τα τελεσίγραφα παραμένουν: Οι ΗΠΑ προσφέρουν «μία σαφή επιλογή» ανάμεσα στην πίεση και την απομόνωση, εάν διατηρήσει την ίδια στάση, και σε «σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη», εάν τη μεταβάλλει. Οι δηλώσεις του αυτές αμέσως καταδικάστηκαν από την υψηλόβαθμη ιρανική αποστολή, που τόνισε ότι δεν υπάρχει «κάποια αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ».

Στο πλαίσιο της «απειλής από το Ιράν», ο Μπάιντεν ενέταξε και το πρόγραμμα για την «αντιπυραυλική ασπίδα», δηλώνοντας ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν την ανάπτυξή της στην Ανατολική Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση της αποτελεσματικότητάς της και του κόστους.

Οσο για τη Ρωσία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος παραδέχτηκε πως υπήρξε μία «επικίνδυνη τριβή» στις σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία, και κάλεσε τη Δύση να «πιέσει το κουμπί της επαναθέρμανσης των σχέσεων και να επανεξετάσει πολλούς τομείς, όπου θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία».

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος, Σεργκέι Ιβανόφ, σημείωσε: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε ένα πολύ δυνατό μήνυμα και αυτό το μήνυμα εισακούστηκε. Το μήνυμα αναφέρει ότι επιθυμούν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος Ρωσίας - ΗΠΑ σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Αν και ο Σ. Ιβανόφ παραδέχτηκε πως το ζήτημα των πυρηνικών εξοπλισμών πρέπει να συζητηθεί, αφού φέτος το Δεκέμβρη θα σταματήσει να ισχύει η σχετική ρώσο-αμερικανική συμφωνία, την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δε θα επανεξετάσει τη θέση της σε ό,τι αφορά τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία και τη δημιουργία εκεί ρωσικών στρατιωτικών βάσεων. Επίσης το ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη και αυτό της «συνδρομής» της Ρωσίας στο Αφγανιστάν, που η Ρωσία συνδέει με τη μη ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ, είναι σημεία αντιπαράθεσης.

Τέλος, για το Αφγανιστάν, ο αντιπρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιζητούν «σαφείς και εφικτούς» στόχους στο Αφγανιστάν σε μία συνολική στρατηγική, της οποίας την ευθύνη θα πρέπει να αναλάβουν τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι σύμμαχοί της. Κατά τον Μπάιντεν, η στρατηγική αυτή θα συντονίσει τις «πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις όλων των συμμάχων» και ότι το Πακιστάν «είναι αναπόσπαστο τμήμα αυτής της στρατηγικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ