Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προς νέα αντιδραστική κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, οι Ισραηλινοί, σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, που επικεντρώθηκε στην «ασφάλεια» και κυριαρχήθηκε από την αιματηρή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 5.278.985 ψηφοφόροι αναμένονται στα 9.263 εκλογικά τμήματα, που θα λειτουργήσουν από τις επτά το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ.

Η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι οι σημερινές κάλπες θα αναδείξουν μία από τις ακροδεξιότερες κυβερνήσεις στην ισραηλινή ιστορία. Το ακροδεξιό «Λικούντ» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να συγκεντρώνει 25-27 έδρες και το κυβερνών «Καντίμα» της Τζίπι Λίβνι 23-25, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η μάχη θα δοθεί σώμα με σώμα. Η μεγαλύτερη ανατροπή θα είναι η επιβεβαίωση της πρόβλεψης ότι τρίτο θα αναδειχτεί το «ρατσιστικό και φασιστικό», όπως το χαρακτηρίζει το ΚΚ Ισραήλ, κόμμα «Ισραελ Μπεϊτένιου», του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, που φέρεται να συγκεντρώνει 18-19 έδρες.

Τη στήριξη της ΕΕ στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, την απόφασή της να συνεχίσει αδιατάρακτα την αναβάθμιση των σχέσεών της με το Ισραήλ, από τη μία, και την άρνησή της να καταδικάσει την παραβίαση των δικαιωμάτων των αράβων πολιτών του Ισραήλ, ενόψει και των αυριανών εκλογών στη χώρα αυτή, από την άλλη, κατήγγειλε, σε Ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής του KKE Γιώργος Τούσσας. Οπως έχει γίνει γνωστό, μόλις στις 26 Γενάρη γνωστοποιήθηκε ότι άρθηκε η απαγόρευση των δύο αραβικών κομμάτων Ενωμένης Αραβικής Λίστας - Ta'al και του Balad, που όμως ουσιαστικά περιορίστηκε ο χρόνος της εκστρατείας τους.

Επιθέσεις και καταγγελίες

Ενα μέλος της «Τζιχάντ» σκοτώθηκε από οβίδα τεθωρακισμένου στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, ενώ «ήταν σε αποστολή κατά Ισραηλινών», ανακοίνωσε η Οργάνωση και επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός. Προηγήθηκαν, χθες, άλλες δύο αεροπορικές επιδρομές κατά κτιρίων ασφαλείας στην Κχαν Γιούνις, χωρίς θύματα.

Την ίδια ώρα, παλαιστινιακές και ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούσαν από τη «Χαμάς» να ερευνήσει δεκάδες περιπτώσεις, των οποίων τους φακέλους κατέθεσαν, ατόμων που εξαφανίστηκαν, βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν από άγνωστους ενόπλους κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης. Στελέχη της «Χαμάς» υποστήριξαν ότι «μπορεί ορισμένα μέλη να βγήκαν εκτός ορίων κατά πιθανών προδοτών, αλλά αυτό δεν είναι η γραμμή της ηγεσίας».

Τέλος, με την επιστροφή της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε κατασχεθεί στην Υπηρεσία Αρωγής για τους Πρόσφυγες έληξε η ένταση μεταξύ ΟΗΕ και «Χαμάς», και ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας. Σε θετική ρότα διαρρέεται ότι βρίσκονται και οι συνομιλίες, στο Κάιρο, για μακρόχρονη εκεχειρία στη Γάζα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» του πολέμου και τους ομήρους (2023-12-30 00:00:00.0)
Συνεχή εμπόδια από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε απόφαση θα καλεί να σταματήσει το ισραηλινό μακελειό (2023-12-21 00:00:00.0)
Νέες αποστολές όπλων των ΗΠΑ στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο (2023-11-16 00:00:00.0)
Νέα υποκρισία από τον ΓΓ του ΟΗΕ (2009-01-21 00:00:00.0)
Αρχισε το «σόου» της Ανάπολις (2007-11-27 00:00:00.0)
Εκτη μέρα αιματοκυλίσματος (2006-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ