Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Εκτη μέρα αιματοκυλίσματος

Η ισραηλινή προέλαση στη Βόρεια Γάζα, που σκορπάει το θάνατο, συνεχίζεται

Associated Press

Η ισραηλινή προέλαση στη Βόρεια Γάζα, που σκορπάει το θάνατο, συνεχίζεται
ΜΠΕΪΤ ΧΑΝΟΥΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Για έκτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι αιματηρές ισραηλινές επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η πόλη της Μπέιτ Χανούν παραμένει υπό ισραηλινό έλεγχο με στρατιώτες και τεθωρακισμένα να περιπολούν στους δρόμους, ενώ ισραηλινά στρατεύματα έχουν προωθηθεί και στη γειτονική πόλη Μπέιτ Λαχίγια, αλλά και στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, όπου επίσης σημειώνονταν επιδρομές και μάχες.

Από την περασμένη Τετάρτη έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά 52 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 250, στην πλειοψηφία τους πολίτες. Οι καταγγελίες για την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση, που έχει, πλέον, διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ιδιαίτερα στην Μπέιτ Χανούν, διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός μίλησε για «συγκλονιστική κατάσταση», τονίζοντας ότι πυροβολούνται γιατροί και τραυματιοφορείς, δεν υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα, και ότι ο ίδιος μοίρασε μόλις 26 χιλιάδες λίτρα στους περισσότερους από 30 χιλιάδες κατοίκους, μόλις την Κυριακή.

Χθες, 1 έφηβος σκοτώθηκε και άλλοι 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από αεροπορικές επιδρομές στην Μπέιτ Λαχίγια και ισραηλινά τανκς προχώρησαν προς τον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, όπου ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε 1 μαχητής της «Χαμάς» και τραυματίστηκαν άλλοι 2 πολίτες. Στην Μπέιτ Χανούν, γυναίκα καμικάζι, που η «Τζιχάντ» ανακοίνωσε ότι είναι μέλος της, ανατινάχτηκε κοντά σε ισραηλινά στρατεύματα, τραυματίζοντας 1 στρατιώτη. Στη Νάμπλους, της Δυτικής Οχθης, τραυματίστηκαν και 2 αστυνομικοί.

Υποκρισία και κρίσιμη συνάντηση

Στη «δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Γαλλίας, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία, αλλά μη λέγοντας λέξη για τους δράστες, δηλαδή τον ισραηλινό στρατό και την πολιτική του Τελ Αβίβ. Ανάλογες «ανησυχίες» εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Από την άλλη, η παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία απηύθυνε νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τις αραβικές χώρες να «επέμβουν για να σταματήσουν τη σφαγή». Για χθες βράδυ, είχε προγραμματιστεί, επίσης, συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού Χανίγια, καθώς, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχει επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπου η «Χαμάς» θα συμμετάσχει με 8 υπουργούς και πρωθυπουργό, η «Φατάχ» με 4 υπουργούς και οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από τα άλλα κόμματα. Την προοπτική αυτή επιβεβαίωνε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαχάρ, αν και δεν έγινε γνωστό σε ποια βάση επιτεύχθηκε η συμφωνία και αν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη στάση της «Χαμάς».

Νέες προκλήσεις Λίμπερμαν

Αποφασισμένος να «ταράξει τα νερά» φαίνεται ο νεοεισαχθείς στην κυβέρνηση Ολμέρτ, ακροδεξιός, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Ο επικεφαλής του «Ισραελ Μπεϊτάνου» και νυν υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων υποστήριξε ότι η «μοναδική λύση που υπάρχει για την περιοχή είναι μία λύση αλά Κύπρος. Δηλαδή, οριστικός διαχωρισμός εβραίων - αράβων, με ανταλλαγή εδαφών: να πάρουμε τους εποικισμούς και να τους δώσουμε τις πόλεις, όπως η Ναζαρέτ, όπου μένουν κυρίως άραβες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολονύχτιες επιδρομές και απειλές από το Ισραήλ(2011-08-26 00:00:00.0)
Και πάλι απειλή ολικής εισβολής στη Γάζα(2008-06-07 00:00:00.0)
Πολύνεκρη εισβολή στη βόρεια Γάζα(2006-10-24 00:00:00.0)
Σε στρατιωτικό κλοιό η Γάζα(2006-07-18 00:00:00.0)
Σκληραίνει καθημερινά η ισραηλινή βία(2006-07-08 00:00:00.0)
Σε κλοιό η βόρεια Γάζα(2004-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ