Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
Ανεπιθύμητα τα ΝΑΤΟικά πλοία στο λιμάνι

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο λιμάνι του Βόλου

Από παλιότερη επίσκεψη ΝΑΤΟικής αρμάδας στο λιμάνι του Βόλου (Μάρτης 2008)
Από παλιότερη επίσκεψη ΝΑΤΟικής αρμάδας στο λιμάνι του Βόλου (Μάρτης 2008)
Προσβολή στα αντιιμπεριαλιστικά - φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Μαγνησίας αποτελεί ο ελλιμενισμός της ΝΑΤΟικής Αντιναρκικής Δύναμης Νότου SNMCM G2 στο λιμάνι του Βόλου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις φορέων του νομού. Πρόκειται για 6 ΝΑΤΟικά πλοία, τα οποία θα «δέσουν» στον Παγασητικό, από αύριο Πέμπτη μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, στα πλαίσια δήθεν μιας τυπικής «επίσκεψης», όπως χαρακτηρίζει, με σχετικό δελτίου Τύπου, τον ελλιμενισμό τους στο Βόλο, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες προκλητικές επισκέψεις ΝΑΤΟικών πλοίων έχει «δεχτεί» το λιμάνι του Βόλου και στο παρελθόν, με τελευταία αυτήν που έγινε πέρυσι το Μάρτη, η οποία προκάλεσε δυναμικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις.

Ανάλογη αγωνιστική υποδοχή στα ΝΑΤΟικά πλοία, ετοιμάζει και αυτή τη φορά ο λαός της Μαγνησίας, με αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο λιμάνι του Βόλου, καταγγέλλοντας ως συνένοχη την κυβέρνηση της ΝΔ, που, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, δίνει «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, καθώς και όσους αρμόδιους τοπικούς φορείς δέχονται ή ανέχονται τους απρόσκλητους και ανεπιθύμητους επισκέπτες. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, η οποία χαρακτηρίζει εχθρική την παρουσία των ΝΑΤΟικών, επισημαίνοντας ότι σχετίζεται με τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους σε βάρος λαών και χωρών.

Η αντιναρκική δύναμη Μεσογείου ενεργοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ το 1999 «για δράση σε περίοδο ειρήνης, κρίσης ή σύγκρουσης» και το 2001 τροποποίησε το όνομά της σε Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του Νότου, έτσι ώστε, αν απαιτηθεί, να ενεργοποιείται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, όχι μόνο στη Μεσόγειο, όπως ήταν αρχικά αλλά και σε άλλες περιοχές. Αποτελεί ολοκληρωμένη μονάδα της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας σε ασκήσεις είτε εκτελώντας πραγματικές επιχειρησιακές αποστολές.

Να σημειωθεί ότι χτες στο λιμάνι του Βόλου εμφανίστηκαν δύο ελληνικά πολεμικά πλοία.

Αντιιμπεριαλιστική απάντηση

Τον ελλιμενισμό της ΝΑΤΟικής Αντιναρκικής Δύναμης Μεσογείου στο Βόλο, καταγγέλλουν, με δηλώσεις τους στον «Ρ», ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, και εκπρόσωποι φορέων του νομού, καλώντας το λαό της περιοχής να αντιδράσει μαζικά και δυναμικά.

«Οπως πολλοί λαοί, έτσι και ο λαός της χώρας μας έχει νιώσει στο πετσί του τον εγκληματικό ρόλο που παίζει το ΝΑΤΟ παγκόσμια, που φάνηκε στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στην Κύπρο όπου το πρόβλημα παραμένει άλυτο, αλλά και σε βάρος πολλών άλλων λαών», τονίζει ο Ν. Γκατζής. «Πιστεύοντας ότι εκφράζω τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Μαγνησίας - προσθέτει - ζητούμε από την κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο και την παραμονή των ΝΑΤΟικών στο λιμάνι του Βόλου, το οποίο θέλουμε να είναι είσοδος και έξοδος δυνάμεων ειρήνης και όχι πολέμου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, έχει τεράστια ευθύνη που συμμετέχει στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία ενάντια σε λαούς και χώρες και, βεβαίως, απαιτούμε να επιστρέψουν στη χώρα μας όλοι οι Ελληνες φαντάροι που είναι εκτός συνόρων».

Η Ράνια Ασλαμπαντζίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, σημειώνει: «Η έλευση των ΝΑΤΟικών είναι προκλητική, σε μια περίοδο, μάλιστα, που είναι νωπές οι μνήμες από τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, στην οποία ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ήταν καθοριστικός. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας και καλούμε το λαό του νομού να συμμετέχει μαζικά και δυναμικά στην αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική κινητοποίησή στο λιμάνι. Ολοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και των φονιάδων, που στο όνομα δήθεν της ειρήνης "κατασπαράζουν" λαούς και διαλύουν χώρες και σύνορα. Κανένα λιμάνι και καμία πόλη να μη γίνει ούτε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε φυλάκιο του ΝΑΤΟ».

Ο Απ. Νάνος, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», νομαρχιακός σύμβουλος Μαγνησίας, υπογραμμίζει: «Ο Βόλος, γενικότερα η Μαγνησία είναι περιοχή με πλούσια αγωνιστική παράδοση και παρακαταθήκη στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο ελλιμενισμός των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι μας προκαλεί το κοινό αίσθημα του λαού του νομού. Είναι ανεπιθύμητοι οι φονιάδες των λαών, οι οποίοι έχουν τη στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων. Ενόψει και της έλευσής τους στην πόλη μας, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, όπως της Αυτοδιοίκησης, πρέπει ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους, καταδικάζοντας την παρουσία των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Εμείς καλούμε το λαό της Μαγνησίας να δώσει δυναμική αγωνιστική απάντηση».

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της Μαγνησίας να ορθώσουν το αντιιμπεριαλιστικό ανάστημά τους στους ΝΑΤΟικούς, απευθύνει και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οπως υπογραμμίζει ο Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «τα πολιτικά στηρίγματα του ΝΑΤΟ, δηλαδή οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και οι ελληνικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτές που οδηγούν στην ανεργία, που χρησιμοποιούν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να επιβάλουν το νόμο του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών καταστρατηγώντας τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα. Καλούμε την εργατική τάξη του νομού, υψώνοντας το λάβαρο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, να βροντοφωνάξει και να απαιτήσει "έξω από την πόλη του Βόλου και τη χώρα μας οι φονιάδες των λαών"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ