Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρ ομαδόν» στους εργαζόμενους

Από διαδήλωση απολυμένων στις Φιλιππίνες

Associated Press

Από διαδήλωση απολυμένων στις Φιλιππίνες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Με πτώση υποδέχτηκαν αρχικά διεθνή χρηματιστήρια τόσο την έγκριση εκ μέρους της Γερουσίας του νέου σχεδίου για την «αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας» όσο και την ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ του σχεδίου για τη «σωτηρία του τραπεζικού τομέα και τη σύσταση τραπεζικού ιδρύματος, bad bank», με τη σύμπραξη του ομοσπονδιακού κράτους και ιδιωτών στην αγορά των τοξικών στοιχείων του ενεργητικού.

Προφανώς η «αναταραχή των αγορών» προκλήθηκε από τα ψήγματα «προστατευτισμού» που εμπεριέχονται στις δύο πρωτοβουλίες στήριξης του κεφαλαίου.

Εξάλλου, οι επικεφαλής οκτώ μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις για να αντεπεξέλθουν στην κρίση του χρηματοοικονομικού κλάδου, πρόκειται να καταθέσουν σε επιτροπή του Κογκρέσου αναφορικά με τη χρήση που έχουν κάνει στα κρατικά κονδύλια. Τα οκτώ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει συνολικά 166 δισ. δολάρια και τα μέλη της επιτροπής έχουν ήδη εκφράσει την «οργή» τους, καθώς διαβλέπουν «έλλειψη υπευθυνότητας και κατασπατάληση».

Την ίδια στιγμή το καθημερινό πλέον «δελτίο απολύσεων» αναφέρει:

  • Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία «PSA Peugeot Citroen» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 11.000 απολύσεις ή «οικειοθελείς απολύσεις» για το 2009, στην Ευρώπη. Η «PSA Peugeot Citroen», που το 2007 απασχολούσε 207.850 άτομα σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ωστόσο ότι στη Γαλλία δε θα γίνουν περικοπές θέσεων εργασίας το 2009, σε αντάλλαγμα για τη δανειακή ενίσχυση των 3 δισ. ευρώ που έλαβε από το γαλλικό δημόσιο.
  • Περικοπές θέσεων εργασίας που θα ξεπεράσουν τις 400 ανακοίνωσε η φινλανδική «Nokia», η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία συσκευών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, καθώς θα κλείσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, έως το τέλος τους έτους, στην πόλη Jyvaskyla, στη Νότια Φινλανδία, όπου απασχολεί 320 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζονται άλλες 90 απολύσεις σε άλλα μέρη της χώρας. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης την προσωρινή παύση 2.500 εργαζόμενων σε μονάδα της στην περιοχή Salo.
  • Η «AngloPlatinum», μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 10.000 εργαζόμενους φέτος - ή περίπου το 13% του προσωπικού της.

Νέα αύξηση, αν και μικρότερη από την αναμενόμενη, της ανεργίας στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αυξήθηκαν κατά 146.000 στα 1,971 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, ενώ το ποσοστό ανήλθε στο 6,3%, επίσης το υψηλότερο επίπεδο από το 1998. Παράλληλα, συρρίκνωση 4%, σε ετήσια βάση, του βρετανικού ΑΕΠ αναμένει στα μέσα του 2009 η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για συρρίκνωση έως και 6% της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τέλος, σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Μάρτη στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες. Στόχος της Συνόδου, σύμφωνα με τον Τσέχο προεδρεύοντα, θα είναι η ενίσχυση του συντονισμού της ΕΕ για την έξοδο από την οικονομική κρίση και βασικά ζητήματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, καθώς και τα λεγόμενα «τοξικά στοιχεία» των τραπεζών, τα οποία «φρενάρουν» την παροχή των απαραίτητων, για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, πιστώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ