Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Πλούσια δράση - δεσμοί με αγωνιστές σε όλο τον κόσμο
  • Μιλάει στο «Ρ» η Εμέρια Σεμπάγιος, υπεύθυνη του Ινστιτούτου για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη
  • Εκδήλωση χτες στην πρεσβεία της Κούβας

Για τους στόχους και τα καθήκοντα αλλά και την ίδρυση του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), την ανάγκη της άρσης του αποκλεισμού των ΗΠΑ αλλά και την υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών, μας μίλησε η Εμέρια Σεμπάγιος, υπεύθυνη του ICAP για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στην αντιπροσωπεία του ICAP, που βρίσκεται στη χώρα μας συμμετέχει επίσης και η Αρλένε Ντάβιλα, υπεύθυνη για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου, είχαν συναντήσεις με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά, Λιβαδειά αλλά και με άλλες μαζικές οργανώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο νησί της Επανάστασης και αναπτύσσουν συγκεκριμένη δραστηριότητα γι' αυτό.

- Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών;

- Το ICAP ιδρύθηκε στις 30 Δεκέμβρη του 1960, δηλαδή λίγο μετά τη νίκη της Επανάστασης, εξαιτίας της μεγάλης συμπάθειας που δημιουργήθηκε απέναντι στην Κούβα και γεννήθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης αλλά και περιέργειας γιατί πολλοί ήθελαν να μάθουν από κοντά τι είναι η Κούβα και η Επανάσταση. Πολλοί ήταν οι φίλοι της Κούβας που ήρθαν και έδειξαν την έμπρακτη διεθνιστική τους αλληλεγγύη. Από κει και πέρα δημιουργήθηκαν πολλές επιτροπές και οργανώσεις αλληλεγγύης. Σήμερα, όπως και τότε, ο ρόλος του Ινστιτούτου είναι να αποτελέσει τη γέφυρα για να γνωρίσουν οι λαοί την Κούβα και το λαό της. Σήμερα, μαζί με την πρόσφατη δημιουργία συνδέσμου στη Λιβαδειά, υπάρχουν συνολικά 2.019 σύνδεσμοι φιλίας με την Κούβα σε 147 χώρες. Και μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 818 οργανώσεις σε 43 ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στις χώρες όπου έχει γίνει μεγάλη δεξιά στροφή, όπως για παράδειγμα στη Ρωσία, σήμερα υπάρχουν πάνω από 60 οργανώσεις αλληλεγγύης. Πρέπει να σημειωθεί πως έχουμε πολλούς φίλους, που παρά το γεγονός ότι ιδεολογικά δε συμφωνούν μαζί μας, σέβονται τον κουβανικό λαό, την Επανάστασή μας λόγω των αρχών της και της συνέπειάς της, αλλά και για τις τίμιες θέσεις μας σε όλους τους διεθνείς τομείς.

Διεθνές αίτημα η άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ

- Οπως ξέρετε η Κούβα είναι δραστήριο μέλος του ΟΗΕ και έχει μεγάλο κύρος δεδομένου ότι αγωνίζεται για να αλλάξουν όλα τα κακώς κείμενα στον ΟΗΕ αλλά και εξαιτίας της στάσης της να προτείνει και να στηρίζει δίκαιες αποφάσεις. Η υποστήριξη που έχουμε, φαίνεται και από τα αποτελέσματα των ψηφισμάτων που καταθέτει η Κούβα για την άρση του αποκλεισμού κάθε χρόνο. Η άρση του αποκλεισμού αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο αίτημα.

- Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να αλλάξει κάτι στην πολιτική απέναντι στην Κούβα;

- Στις ΗΠΑ υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που έχει σπείρει νέες ελπίδες σε όλο τον κόσμο όπου υπήρξαν και ορισμένες ενδείξεις πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα άλλαζε την πολιτική απέναντι στην Κούβα. Μέχρι στιγμής δεν έχει πει κουβέντα, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Πρόσφατα ο Ομπάμα μίλησε για το θέμα του Γκουαντάναμο, μόνο όμως σε ό,τι αφορά την κατάργηση της φυλακής και όχι βέβαια για την επιστροφή του εδάφους στην Κούβα.

- Ποια είναι τα νέα στοιχεία για την υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών;

- Το θέμα της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κινήματος αλληλεγγύης προς την Κούβα. Εχουν δημιουργηθεί πολλές επιτροπές για την απελευθέρωση των «5», και εδώ στην Ελλάδα, όπου έχουν γίνει και πολλές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Ολα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς τους για να τους επισκεφθούν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα των Ολγα και Ανδριάνα που δεν τους έχουν δει για πάνω από 10 χρόνια, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως βελτίωση στις συνθήκες κράτησής τους. Πριν λίγες μέρες, στις 30 Γενάρη, οι συνήγοροι των «5» κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να αναθεωρηθεί η υπόθεση, μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και 12 μήνες με βάση τους νόμους των ΗΠΑ.

Το ζήτημα φυσικά δε θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη γι' αυτό κάνουμε έκκληση στο κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα να μην σταματήσει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να συνεχίσει τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους.

Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλο τον ελληνικό λαό που εκφράζει τη φιλία και την αλληλεγγύη του με την Κούβα όλα αυτά τα χρόνια. Εχουμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα, έχουμε κοινούς αγώνες που μας κάνει να είμαστε και οι δύο λαοί μαχητές για την ίδια υπόθεση. Μεγάλη σημασία για μας έχουν οι αγώνες του ΚΚΕ, καθώς έχουμε γνωρίσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ σε όλο τον αγώνα μας και σε επίπεδο Βουλής, Ευρωβουλής, Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό μάς έχει φέρει πολύ κοντά γιατί αγωνιζόμαστε για τις ίδιες ηθικές αρχές.

Τιμητική εκδήλωση στην πρεσβεία της Κούβας

Χτες το απόγευμα διοργανώθηκε μια σεμνή εκδήλωση στην πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα, όπου οι εκπρόσωποι του Κουβανικού Ιστιτούτου Φιλίας των Λαών, παράδωσαν τιμητικές πλακέτες - βραβεία σε αγωνιστές του κινήματος αλληλεγγύης στη χώρα μας, ανάμεσά τους στελέχη του ΚΚΕ επίσης στον πρόεδρο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Νίκο Καρανδρέα, στον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Μιτσιμπούνα, στον Στέλιο Μπενετάτο, δήμαρχο της Νίκαιας και σε πολλούς ακόμα αγωνιστές και αγωνίστριες.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ