Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σαφής και άνετη επικράτηση του «ναι»

Με 54,36% οι δυνάμεις της Μπολιβαριανής διαδικασίας επικράτησαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Χιλιάδες λαού βγήκαν την Κυριακή το βράδυ να πανηγυρίσουν την επικράτηση του «ναι»

Associated Press

Χιλιάδες λαού βγήκαν την Κυριακή το βράδυ να πανηγυρίσουν την επικράτηση του «ναι»
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Υπέρ της συνταγματικής τροποποίησης των άρθρων του Συντάγματος, που αίρει τους χρονικούς περιοριστικούς όρους για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων, μεταξύ αυτών και του Προέδρου, τάχθηκε ο λαός της Βενεζουέλας στο δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας (CNE), με καταμετρημένο το 94,2% των ψήφων το «ναι» αποσπά το 54,36% έναντι 45,63% που αποσπά το «όχι». Σημαντικό στοιχείο αυτής της αναμέτρησης είναι η συμμετοχή, που έφτασε το 70%, από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεκάδες χιλιάδες συνέρρευσαν έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες ενώ ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους δήλωσε, σύμφωνα με την «Τριμπούνα Ποπουλάρ»: «Σήμερα επικράτησε η αλήθεια έναντι του ψέματος. Σήμερα ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες του μέλλοντος». «Ο δρόμος είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας του λαού. Ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση, Ζήτω ο μπολιβαριανός σοσιαλισμός!» συνέχισε απευθυνόμενος στον κόσμο που συνέχισε να συρρέει στο προεδρικό μέγαρο και έδρα της κυβέρνησης. Η νέα αυτή νίκη δίνει τη δυνατότητα συνέχισης των αλλαγών, ωστόσο το ζήτημα του προσανατολισμού αυτής της διαδικασίας πρέπει να γίνει υπόθεση των εργατών πρώτα και κύρια, με το οργανωμένο κίνημά τους, ώστε να δυναμώσει η πραγματική σοσιαλιστική προοπτική.

Από την πλευρά του το ΚΚ Βενεζουέλας, σε μία πρώτη εκτίμηση για το νικηφόρο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνει: «Σήμερα κέρδισε ο λαός, η επανάσταση στη Λατινική Αμερική θα συνεχίσει την πορεία της».

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση μάλλον έδειξε μουδιασμένη καθώς δεν περίμενε τόσο καθαρή και άνετη επικράτηση του «ναι». Μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο από το να αποδεχτούν το αποτέλεσμα, έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι εξελίσσεται σε «δικτάτορα». Παράλληλα, δηλώνουν «παρών» για την αναμέτρηση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές: «Ξεπεράσαμε τα πέντε εκατομμύρια ψήφους. Είναι το 50% του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ισμαέλ Γκαρσία, βουλευτής του Podemos, κόμματος που στήριζε την κυβέρνηση μέχρι το Δεκέμβρη του 2007, δηλαδή στην προσπάθεια για συνολική αναθεώρηση του Συντάγματος που θα σήμαινε την προώθηση και εμβάθυνση της Μπολιβαριανής διαδικασίας.

Από τα «αξιοσημείωτα» της αναμέτρησης είναι η απέλαση του ευρωβουλευτή Λουίς Χερέρο του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος την παραμονή του δημοψηφίσματος, καθώς ενώ ήταν παρατηρητής προέβη σε απρεπέστατες δηλώσεις αποκαλώντας τον Πρόεδρο Τσάβες δικτάτορα και «ανδρείκελο» το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι ζητήθηκε από τον Λουίς Χερέρο να εγκαταλείψει τη χώρα την οποία επισκεπτόταν με πρόσκληση του αντιπολιτευτικού κόμματος Copei.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ