Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονικές επιθέσεις και απόφαση επιβολής του ισλαμικού νόμου

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τραγικός ο απολογισμός των νεκρών στο Πακιστάν, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις από αμερικανικούς πυραύλους στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών το Σάββατο και τη Δευτέρα. Στην επίθεση του Σαββάτου στο Νότιο Ουαζιριστάν, τουλάχιστον 27 άνθρωποι φερόμενοι από τις πακιστανικές αρχές ως «ισλαμιστές μαχητές» έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 15 τραυματίστηκαν.

Ακόμα 30 ήταν οι νεκροί από τη χτεσινή επίθεση αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων του γειτονικού Αφγανιστάν, στην περιοχή Κουράμ, όπου βομβαρδίστηκε κτίριο, το οποίο εικάζετο να χρησιμοποιείται από τους Ταλιμπάν. Και σε αυτήν την περίπτωση οι κρατικές αρχές έκαναν λόγο για νεκρούς «αντάρτες», χωρίς κανείς να διευκρινίζει, αν υπήρχαν και άμαχοι, που είναι τα συνήθη θύματα αυτών των επιθέσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρεται από τις τοπικές αρχές ο αριθμός των νεκρών μπορεί και να αυξηθεί καθώς υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν απαγορεύουν την προσέγγιση στην περιοχή τόσο των αρχών όσο και των κατοίκων.

Οι επιθέσεις δικαιολογούνται από την Ουάσιγκτον, γιατί όπως υποστηρίζουν οι τοπικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ δεν καταφέρνουν να ελέγξουν τις δυνάμεις που πρόσκεινται φιλικά στους Ταλιμπάν και να «πατάξουν αποτελεσματικά την τρομοκρατία». Η πακιστανική κυβέρνηση από την πλευρά της με την ανοχή της νομιμοποιεί τις έξωθεν επεμβάσεις στο έδαφός της, ενώ συνεπικουρεί τη μάχη εναντίον της «τρομοκρατίας» με εκκαθαριστικές επιδρομές στις περιοχές των φυλών...

Ο Πακιστανός Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η χώρα του «αγωνίζεται να επιβιώσει ενάντια στους Ταλιμπάν», καθώς η επιρροή τους έχει εξαπλωθεί σε τεράστιες περιοχές, ενώ όπως είπε το κράτος δεν καταφέρνει να δώσει αποτελεσματική απάντηση.

Εν τω μεταξύ, «φίλα προσκείμενες ομάδες στους Ταλιμπάν» και δυνάμεις των «ισλαμιστών μαχητών» την Κυριακή διακήρυξαν εκεχειρία 10 ημερών στην κοιλάδα Σουάτ, ξεκινώντας συνομιλίες με την πακιστανική κυβέρνηση, με την οποία και κατέληξαν χτες σε μια συμφωνία του τρόμου, για επιβολή του «ισλαμικού νόμου της Σαρία», στην περιοχή Μάλακαντ, που περιλαμβάνει και την κοιλάδα Σουάτ. Και ενώ η πακιστανική κυβέρνηση και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τις περιοχές αυτές, με πρόσχημα τον περιορισμό δήθεν της επιρροής των «Ταλιμπάν», νομιμοποιώντας την επιβολή της Σαρία σε τμήματα της χώρας, με όποιες συνέπειες μπορεί να φέρει αυτό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ