Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι άμαχοι το μεγάλο θύμα

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το μεγαλύτερο φόρο αίματος από την έναρξη της αμερικανικής και ΝΑΤΟικής εισβολής και κατοχής στο Αφγανιστάν πλήρωσαν, το 2008, οι άμαχοι. Αυτό προκύπτει από έρευνα του ΟΗΕ, όπου καταγράφεται αύξηση κατά 40% των απωλειών αμάχων. Κατά την έρευνα, την ευθύνη για το 55% των απωλειών φέρουν οι Ταλιμπάν και για το 45% οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις, που συνήθως παρουσιάζουν τα θύματα ως Ταλιμπάν.

Η αύξηση των απωλειών αμάχων έχει προκαλέσει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και κλυδωνισμούς στην εξουσία του, στηριζόμενου από τις κατοχικές δυνάμεις, Προέδρου Καρζάι, ο οποίος την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ μια σειρά νέων κανονισμών στρατιωτικής εμπλοκής. Προς το παρόν, πάντως, δε φαίνεται να αλλάζει τίποτε, ενώ γνωστοποιήθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Βρετανού στρατιώτη.

Στάση αναμονής στο Σουάτ

Επαφές με τους επικεφαλής των ενόπλων Ταλιμπάν που δρουν στην επαρχία Σουάτ φέρεται να έχει ισλαμιστής νομοδιδάσκαλος προσκείμενος σε αυτούς, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να αποδεχτούν τη συμφωνία που τους προσφέρθηκε από την πακιστανική ηγεσία για εφαρμογή του ισλαμικού νόμου - σαρία, στη συγκεκριμένη περιοχή. Χθες, επικρατούσε εκρηκτική ηρεμία στην περιοχή, ενώ οι άμαχοι συνέχιζαν τη φυγή τους κατά εκατοντάδες. Ο Πακιστανός Πρόεδρος Ζαρντάρι διαμήνυε ότι θα υπογράψει τη σχετική εντολή για τη σαρία, μόνον εφόσον επικρατήσει απόλυτη ηρεμία και ασφάλεια.

Κατά τα άλλα, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το σπίτι τοπικού δημάρχου, γνωστού για τις αντι-Ταλιμπάν θέσεις του, κοντά στην πόλη Πεσαβάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ