Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κοινή η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην ανώτατη εκπαίδευση

Παρέμβαση του ΚΚΕ σε συζήτηση Επερώτησης στη Βουλή

Τον υποκριτικό χαρακτήρα της «κόντρας» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, παρεμβαίνοντας προχθές σε συζήτηση σχετικής Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Στη συζήτηση κυριάρχησε η δικομματική ανταλλαγή κατηγοριών περί «ανευθυνότητας» και «έλλειψης σχεδιασμού και οράματος».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο Γιάννης Ζιώγας σημείωσε ότι προώθησε «άμεσα και έμμεσα την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ανώτατης βαθμίδας», τονίζοντας πως «αυτές οι αντιλαϊκές, αντιδραστικές αλλαγές είναι η συνέχεια των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που στοχεύουν στην ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, σύμφωνα με την απόφαση της Λισαβόνας και, βέβαια, τις κατευθύνσεις της Μπολόνια». Εστιάζοντας στην πολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «παράλληλα με τα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλία ήταν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δική του έμπνευση η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16. Εχει πρωταγωνιστήσει ως κυβέρνηση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων, στη διόγκωση και τον εκφυλισμό των μεταπτυχιακών σπουδών, στην εισαγωγή διδάκτρων».

Ο Γ. Ζιώγας τόνισε καταληκτικά πως «εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα παλεύουμε για την αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, που θα στηρίζει την εξέλιξη των επιστημών και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη επιστημονικού δυναμικού, ικανού να συμβάλει στην άνοδο του υλικού και πνευματικού επιπέδου του λαού μας, που θα εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για πραγματικά δωρεάν σπουδές για όλους».

Ο υπουργός Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλος, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της Παιδείας, λέγοντας πως «το 5% για την Παιδεία στην παρούσα συγκυρία δεν είναι πραγματοποιήσιμος στόχος κάτω από συνθήκες χρηματοπιστωτικής κρίσης», παρότι αποτέλεσε κυβερνητική προεκλογική δέσμευση, υποστηρίζοντας πως «η προηγούμενη κυβέρνηση εμφάνιζε αναντίστοιχα στοιχεία από τα πραγματικά» και «η δική μας δέσμευση ήταν πάνω στα στοιχεία που είχατε εσείς παρουσιάσει».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, επιχειρήθηκε να συγκαλυφτεί η σύμπνοιά του με τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ μέσω «νεοτερίστικων» προτάσεων. Χαρακτηριστικά για το θέμα των συγγραμμάτων, η Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι πρέπει «τα συγγράμματα να διατίθενται στο διαδίκτυο», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τρομακτικά προβλήματα γραφειοκρατίας» στα πανεπιστήμια, ζητώντας να «λειτουργήσει το αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο όπως στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η έκδοση και διανομή τους δεν μπορεί να είναι υπόθεση ιδιωτών (2011-03-30 00:00:00.0)
«Μπήκε το νερό στο αυλάκι» για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (2009-07-31 00:00:00.0)
Να διανέμονται δωρεάν τα απαραίτητα συγγράμματα (2008-10-03 00:00:00.0)
Πανεπιστήμια υποταγμένα στις ορέξεις της αγοράς (2008-01-20 00:00:00.0)
Μαζί στην αντιδραστική αλλαγή (2006-12-08 00:00:00.0)
Να βγούμε στο δρόμο πριν μας πετάξουν αυτοί! (2006-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ