Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Φτηνότερο χρήμα για την πλουτοκρατία

Μείωση παρεμβατικού επιτοκίου στο 1,5% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Βλέπει» ραγδαία πτώση μέχρι και -3,2% στο παραγόμενο ΑΕΠ της ευρωζώνης...

Τη διοχέτευση φτηνότερου χρήματος με στόχο την παραπέρα τόνωση ροής κεφαλαίων και «επιχειρηματικότητας» αποφάσισε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με μεγάλους ωφελημένους τους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου έσπευσαν χτες να προχωρήσουν σε νέα μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου κατά μισή ακόμη εκατοστιαία μονάδα που πλέον διαμορφώνεται σε 1,5% (από 2%). Χαρακτηριστικό της σπουδής τους στην κατεύθυνση μέτρων ενίσχυσης του κεφαλαίου αποτελεί το γεγονός ότι τον Οκτώβρη του 2008 τα παρεμβατικά επιτόκια είχαν φτάσει σε 4,25% και σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) - αποτελεί το θεσμοθετημένο όργανο για τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη - προετοιμάζει κλίμα για παραπέρα επιδείνωση της κρίσης. Για το έτος 2009 εκτιμούν πως το παραγόμενο ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει από -3,2% έως -2,2%. Για το 2010 «βλέπουν» τους ρυθμούς του ΑΕΠ στο εύρος από -0,7% μέχρι +0,7%. Σε κάθε περίπτωση, τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά, γεγονός που ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά τους στην κατεύθυνση λήψης και νέων μέτρων σε όφελος της πλουτοκρατίας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ δήλωσε πως δεν αποκλείει τη λήψη επιπλέον «μη καθιερωμένων μέτρων», χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις...

Σε μείωση των βασικών επιτοκίων από 1% σε 0,5% προχώρησε χτες και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

  • Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) ανακοίνωσε χτες την αναπροσαρμογή επιτοκίων κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες για κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και κ.ά. με ημερομηνία εφαρμογής από 16 Μάρτη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ