Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πόλεις

Χιλιάδες, 67 χιλιάδες η μια πολυεθνική, 23 χιλιάδες η άλλη, 20 χιλιάδες η τρίτη και ο κατάλογος συνεχίζεται. Οι αριθμοί των μαζικών απολύσεων ακούγονται ανάμεσα στα άλλα στοιχεία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, μαζί με τα «αιτήματα» - διαταγές για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση δισεκατομμυρίων, ανακοινώνουν και τις «παράπλευρες απώλειες».

Η οικονομία της «ελεύθερης αγοράς» έχει τους δικούς της νόμους, απαντούν οι «ειδικοί». Η εξίσωση του «ανθρώπινου δυναμικού» με τα άλλα περιουσιακά «αντικείμενα» της ιδιοκτησίας είναι νόμος. Το «ανθρώπινο δυναμικό» είναι ένας ακόμα «κωδικός» στα αναπροσαρμοσμένα σχέδια ανάπτυξης. Ο λεγόμενος κοινωνικός ρόλος των επιχειρήσεων αποκτά την πραγματική του ταυτότητα στα μάτια της πλειοψηφίας: Μια βολική εφεύρεση του συστήματος για τον καλλωπισμό της εικόνας του.

Στην άλλη όχθη, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να κρυφτεί. Μετά την ανακοίνωση της κάθε επιχείρησης για μαζικές απολύσεις φτιάχνεται μια καινούρια «πόλη ανέργων». Φαίνεται καθαρά για ποιον λειτουργεί η «ελεύθερη οικονομία». Μία μόνο επιχείρηση μπορεί να απολύσει μια ολόκληρη «πόλη». Δεν έχει καμία σημασία εάν οι κάτοικοι αυτής της «πόλης» μένουν σε διαφορετικό σημείο του κόσμου, σε άλλη χώρα. Εχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο άμεσο μέλλον. Εχουν να γυρίσουν σπίτι τους και να πουν στην οικογένειά τους ότι, πλέον, δεν έχουν δουλειά. Εχουν να απαντήσουν στα «γιατί» και τα «πώς» των παιδιών τους, να σφίξουν τα δόντια και να προσπαθήσουν να βρουν οπουδήποτε ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν.

Οι κάτοικοι αυτών των καινούριων «πόλεων» δεν μπορούν να μείνουν άπραγοι, δεν τους αφήνει η ίδια η ζωή τους να μείνουν άπραγοι. Ας προσπαθούν οι «οραματιστές» των «νέων κοινωνιών», εδώ και χρόνια, να καταργήσουν κάθε μορφή συλλογικής διεκδίκησης. Ας προσπαθούν να ορθώσουν τείχη μεταξύ των εργαζομένων, με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, με τις «συμβουλές» για «συνετή» συμπεριφορά στο «εργασιακό περιβάλλον», με την κατασκευή συνθηκών φόβου και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Ο «ελεύθερος κόσμος» της αγοράς δεν έχει άλλη μάσκα να φορέσει για να κρυφτεί. Τα δικαιώματά μας σταματούν μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτές ορίζουν τους κανόνες του «παιχνιδιού», αυτές ορίζουν και τις επιλογές των κυβερνήσεων.

Θα μπορούσαν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις και να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν; Oχι, αυτό αποκλείεται, γιατί αυτές οι κυβερνήσεις εκπροσωπούν ακριβώς το μεγάλο κεφάλαιο. Οι μικρές αποκλίσεις στα μέτρα που λαμβάνονται δε διαμορφώνουν και διαφορετικά τοπία. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι μία: Να σωθεί η καλή λειτουργία της αγοράς. Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Να μην πειραχτεί, ούτε στο ελάχιστο, η ελευθερία δράσης των επιχειρήσεων, η πιο «ιερή» ελευθερία του συστήματος.

Κάνουν, όμως, ένα μεγάλο «λάθος». Υποτιμούν την αντίδραση των κατοίκων και των υποψήφιων κατοίκων των «πόλεων των ανέργων». Φυσικά, δεν την υποτιμούν από αφέλεια. Τους απασχολεί τόσο πολύ η εξασφάλιση των κερδών τους και η δημιουργία προϋποθέσεων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, που αδυνατούν να καταλάβουν τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα της μαζικής οργανωμένης αντίδρασης...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ