Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Αθλιες οι συνθήκες που ζουν οι κρατούμενοι

Τις φυλακές Κορυδαλλού επισκέφθηκε, χτες, κλιμάκιο της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, μετά από πρόταση του ΚΚΕ

Στην πτέρυγα Ε κρατούνται κυρίως αλλοδαποί που προορίζονται για απέλαση. Σε αυτά τα κρεβάτια στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο
Στην πτέρυγα Ε κρατούνται κυρίως αλλοδαποί που προορίζονται για απέλαση. Σε αυτά τα κρεβάτια στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο
Τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Κορυδαλλού διαπίστωσε από κοντά χτες κλιμάκιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που έγινε μετά από πρόταση του ΚΚΕ. «Οι συνθήκες κράτησης είναι τραγικές. Οσο και να γνωρίζει κανείς από πριν την κατάσταση, σοκάρεται απ' αυτά που βλέπει μπροστά του», δήλωσε στον «Ρ» η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη που συμμετείχε στο κλιμάκιο.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στους βουλευτές αποτυπώνουν τις ζωώδεις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων: Οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι υπόδικοι, δηλαδή άνθρωποι που δεν έχουν ακόμα δικαστεί. Οι κατάδικοι είναι 420 και οι υπόδικοι 1.540. Στη φυλακή δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, ενώ πολλοί κρατούμενοι κατήγγειλαν πως δεν έχουν, καν, τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν χαρτί υγείας ή σαπούνι, πως στα μπάνια τα τζάμια είναι σπασμένα και δεν υπάρχει ζεστό νερό και πως 3 ή 4 άτομα στοιβάζονται σε κελιά 7 τετραγωνικών μέτρων! Είναι γνωστό ότι οι κρατούμενοι είναι διπλάσιοι απ' τον αριθμό που μπορεί να στεγάσει η φυλακή.

Από τους περίπου 2.000 κρατούμενους οι 700 είναι Ελληνες και οι 1.300 αλλοδαποί. Οι 536 είναι φυλακισμένοι για θέματα ναρκωτικών (η συντριπτική πλειοψηφία για μικροποσότητες και χρήση). Απ' τους Ελληνες κρατούμενους περίπου οι μισοί (312) κρατούνται για θέματα ναρκωτικών. Οι 54 κρατούνται για οφειλές χρεών, ενώ οι 47 χαρακτηρίζονται «παραμένοντες», δηλαδή δεν υπάρχει ποινικός λόγος φυλάκισης, κρατούνται με σκοπό την απέλασή τους. Οι φύλακες, και γενικότερα οι εργαζόμενοι στη φυλακή, είναι οι μισοί σε σχέση με τον αριθμό που προβλέπεται από τις οργανικές θέσεις.

Σε αυτό το χώρο κάνουν μπάνιο οι κρατούμενοι. Τα τζάμια είναι σπασμένα και δεν υπάρχει ζεστό νερό
Σε αυτό το χώρο κάνουν μπάνιο οι κρατούμενοι. Τα τζάμια είναι σπασμένα και δεν υπάρχει ζεστό νερό
Η Λίλα Καφαντάρη δήλωσε στον «Ρ» ότι «το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες θέσεις για το θέμα των φυλακών. Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες συνθήκες που ζουν οι φυλακισμένοι και παράλληλα αναδεικνύουμε τους κοινωνικούς λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στις φυλακές. Το μοναδικό πράγμα που επιτρέπεται να στερείται απ' τον κρατούμενο στη φυλακή είναι η ελευθερία του. Πρέπει να του παρέχει όλες τις απαραίτητες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών να συνοδευτούν με γενναία στήριξη των αποφυλακισμένων. Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα είναι άνεργοι, πλήρη, δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης. Να δοθούν κίνητρα για την κοινωφελή εργασία, ως εναλλακτικό τρόπο έκτισης των ποινών, και να στελεχωθεί η υπηρεσία επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής.

Επιπλέον, το ΚΚΕ ζητά να απελευθερωθούν οι αλλοδαποί κρατούμενοι (όπου κι αν κρατούνται), που είναι αυθαίρετα φυλακισμένοι για το μόνο λόγο ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας, δηλαδή γιατί διέπραξαν το «έγκλημα» να θελήσουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο. Το ίδιο να ισχύσει και για όσους αλλοδαπούς έχουν εκτίσει την κύρια ποινή τους, αλλά συνεχίζουν να κρατούνται γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί για τεχνικούς λόγους η παρεπόμενη ποινή της απέλασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ