Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγώνας ενάντια σε ΚΑΠ, ΕΕ, ΠΟΕ

Σε εκδήλωση της ΚΝΕ μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Την εκτίμηση ότι για την αγροτιά και για τους επιστημονικούς κλάδους, που συνδέονται με αυτήν, έρχεται «τσουνάμι» καθώς βαθαίνει η οικονομική κρίση, μετέφερε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε χτεσινή εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Γεωτεχνικών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Ο ομιλητής μίλησε για την κατάσταση της ελληνικής γεωργίας και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Οσο φθίνει η γεωργία, αυξάνεται η ανεργία και στους επιστημονικούς κλάδους που συνδέονται με αυτήν, σημείωσε ο Β. Μπούτας, προσθέτοντας ότι στο άμεσο μέλλον το ζήτημα της κατοχύρωσης του «επαγγέλματος» του αγρότη θα επηρεάσει αρνητικά και την ανεργία των σχετιζόμενων επιστημόνων.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της ελληνικής γεωργίας, ο Β. Μπούτας σημείωσε ότι η κρίση επηρέασε πρώιμα τους αγρότες και νωρίτερα από ό,τι άλλους κλάδους. Αυξήθηκε το κόστος παραγωγής, η τιμή των προϊόντων μειώθηκε για τον αγρότη, ενώ αυξήθηκε η τιμή τους ως εμπορευμάτων προς όφελος των μονοπωλίων, αυξήθηκε συνολικά το κόστος ζωής για το μικρομεσαίο αγρότη και την αγροτική οικογένεια. Κι ενώ, τόνισε, από τη μια ξεκληρίζεται η μικρή και μεσαία αγροτιά, από την άλλη γιγαντώνονται οι σύγχρονοι «τσιφλικάδες», τα μονοπώλια και οι μεγαλοαγρότες. Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης πραγματικότητας τον καπιταλιστή Βγενόπουλο που ελέγχει το 50% των τροφίμων στην Ελλάδα και τα κέρδη των βιομηχάνων τροφίμων, τα οποία αυξήθηκε κατά 272% σε σχέση με την περσινή χρονιά!

Από αυτήν την άποψη, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το αγωνιστικό μήνυμα του Κιλελέρ. «Τότε οι κολίγοι αγρότες ξεσηκώθηκαν για να πάρουν από τους τσιφλικάδες τη γη που καλλιεργούσαν, σήμερα αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε αυτήν τη γη, να μη γίνουν νεοτσιφλικάδες οι πολυεθνικές, οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις οι οποίες ήδη άρχισαν να δραστηριοποιούνται και στην καθετοποίηση», σημείωσε. Ο Β. Μπούτας τόνισε ότι σήμερα η αγροτιά βιώνει τις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, η οποία είναι η καρδιά της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και με τη συναίνεση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι για να περνάει το σύστημα αυτά τα αντιαγροτικά μέτρα χωρίς αντιδράσεις χρησιμοποιεί μία προπαγάνδα που παρουσιάζει το μαύρο άσπρο στους αγρότες και ταυτόχρονα στρέφει την εργατιά ενάντια στην αγροτιά. Ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση θα βαθύνει και ότι προκειμένου να βγουν από την κρίση τα μονοπώλια θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η αγροτιά.

Αυτό που χρειάζεται - σημείωσε - είναι «να κάνουμε αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ και στην πολιτική της ΕΕ, Ελεύθερη Αγορά, Συνθήκη του Μάαστριχτ κ.τλ., που επηρεάζουν άμεσα και στον αγροτικό τομέα τα πράγματα». Ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για την αναζωογόνηση του αγροτικού κινήματος και στη συνέχεια, την πολιτική του πρόταση για τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία για λαϊκή εξουσία και οικονομία, όπου μόνο εκεί μπορεί να λυθεί το αγροτικό και διατροφικό πρόβλημα του λαού και του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ