Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ

Στις 15 Μάη ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των θέσεων σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ανώτερες σχολές, για τις οποίες θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα αρχίσουν φέτος στις 15 Μάη. Το διδακτικό έτος θα λήξει στις 13 Μάη.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι θέσεις εισακτέων αυξάνονται στα πανεπιστήμια κατά 970, παραμένουν ίδιες στα ΤΕΙ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ανακατανομή των θέσεων στα ήδη υπάρχοντα αλλά και στα 13 νεοϊδρυθέντα τμήματα. Οπως σημειώνεται, η φετινή αύξηση προκύπτει κυρίως από την έναρξη λειτουργίας τριών νέων τμημάτων (300 νέοι εισακτέοι στα 2 νέα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και 100 νέοι εισακτέοι στο νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο), ενώ ελαφριές αυξήσεις γίνονται και σε κάποια πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας. Πάντως, για μια ακόμα χρονιά ο αριθμός των εισακτέων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που ζητούν τα πανεπιστήμια, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποδομής (ορίζονται 40.180 εισακτέοι στα 21 πανεπιστήμια της χώρας, ενώ τα ιδρύματα είχαν προτείνει συνολικά μόλις 26.509 εισακτέους).

Οι θέσεις εισακτέων ανέρχονται σε 40.770 σε πανεπιστήμια και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και σε 43.460 στα ΤΕΙ την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης. Μαζί με εκείνες που αντιστοιχούν στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και των ακαδημιών εμπορικού ναυτικού είναι 88.262 και διατίθενται ως εξής:

-- 69.588 στους μαθητές της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β'), που υπολογίζεται ότι θα τις διεκδικήσουν 91.320 υποψήφιοι.

-- 8.777 θέσεις στους αποφοίτους της κατηγορίας του 10%, που αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 17.000 υποψήφιοι.

-- 2.366 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β' κύκλου ημερήσιων ΤΕΕ, που αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 3.000 υποψήφιοι.

-- 6.774 θέσεις στους μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Α') που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων για το 15% των θέσεων σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, τουριστικές σχολές, ανώτερες στρατιωτικές, σχολές αστυφυλάκων και ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 13.000 μαθητές.

-- 467 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β' κύκλου εσπερινών ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

-- 899 θέσεις, πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις της Δ' τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ