Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΙΟΖΟΓΛΩΠΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Διάρρηξη στο Ιστορικό Μουσείο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Ανακοίνωση της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ

Θρασύτατη διάρρηξη σημειώθηκε στο πατρικό σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, που έχει μετατραπεί σε Ιστορικό Μουσείο «Χαρίλαου Φλωράκη». Οι διαρρήκτες παραβίασαν την πόρτα του Μουσείου και αφαίρεσαν από τις προθήκες του Μουσείου προσωπικά αντικείμενα του κομμουνιστή ηγέτη και φωτογραφικό υλικό. Συγκεκριμένα αφαίρεσαν ένα χάρτινο ατομικό φάκελο αλληλογραφίας που έφερε την προσωπική σφραγίδα του Χαρίλαου Φλωράκη, τρία κάδρα και μία προσωπογραφία που απεικόνιζαν τη μορφή του, ένα ασημένιο κομπολόι, πέντε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μία ξύλινη βαλίτσα που περιείχε άγνωστο αριθμό βιβλίων, βιβλία ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου, ένα παλαιό ραδιόφωνο κατασκευής δεκαετίας 1940 - 1950, ένα τσιμπούκι, μία καπνοθήκη, ένα μπρούτζινο χαρτοκόπτη.

Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή το πρωί της περασμένης Κυριακής, όταν και άνοιξε το μουσείο για το κοινό, όπως γίνεται κάθε Κυριακή.

Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει το περιστατικό επισημαίνοντας πως «αυτό συνέβη σε μια περίοδο που ο αντικομμουνισμός και η επιχείρηση συκοφάντησης και παραχάραξης της Ιστορίας του ΚΚΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». «Το Μουσείο - σημειώνει - καθιερώθηκε ήδη σαν ένας χώρος συνάντησης και ιστορικού προβληματισμού χιλιάδων επισκεπτών που στην ιστορική διαδρομή του Χ. Φλωράκη, του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, ερμηνεύουν την 90χρονη ανοδική πορεία του κομμουνιστικού κινήματος στην πατρίδα μας στον 20ό αιώνα».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ «καλεί τον καθένα και την καθεμιά που δεν συμβιβάζονται με την ιδέα της υποταγής και της προσαρμογής στα κελεύσματα της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών και των εκφραστών των μονοπωλίων που έντεχνα και μεθοδικά καλλιεργείται από Ευρωενωσιακά και άλλα κέντρα, να καταδικάσει το γεγονός διατηρώντας αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη.

Να πυκνώσει τις γραμμές του ταξικού κινήματος και να περιφρουρήσει την αιματοβαμμένη αγωνιστική διαδρομή του».

Tο πατρικό σπίτι το Χαρίλαου Φλωράκη, στο Παλιοζογλώπι - που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τάφο του, στο αγνάντι του Αη Λια - μετατράπηκε σε Ιστορικό Μουσείο «Χαρίλαου Φλωράκη», τα εγκαίνιά του έγιναν τον περασμένο Οκτώβρη, από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους δύο ορόφους του σπιτιού, έχουν τοποθετηθεί πολλά υλικά από τη ζωή και τη δράση του κομμουνιστή ηγέτη αλλά και γενικότερα από την 90χρονη πορεία του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ