Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδήλωσαν ενάντια στο νέο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Μ' αυτό το σύνθημα, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που με πολέμους, επεμβάσεις, με το νομοθετικό του οπλοστάσιο και την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων τσακίζει τα δικαιώματα των λαών. Απαίτησαν να φύγει το νέο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο που οικοδομείται στο Γ' Σώμα Στρατού για να φιλοξενήσει όπλα μαζικής καταστροφής (πυρηνικά, χημικά, βιολογικά), να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Παρά τη βροχή, το δυνατό αέρα και το τσουχτερό κρύο, ο φιλειρηνικός λαός της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ) και συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση, που τελικά έγινε έξω από την κεντρική πύλη του Λιμανιού, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το αμερικάνικο Προξενείο.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας αντάμωσαν έξω από το Λιμάνι, που από την άνοιξη του 1999, με τον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, μέχρι και σήμερα, παραμένει ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών στρατών για τις επεμβάσεις τους στα Βαλκάνια. Η πολύμορφη αγωνιστική δράση των κομμουνιστών, συνολικά του λαού της Θεσσαλονίκης και την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και μετέπειτα, μέχρι σήμερα, αποτέλεσε και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα της ικανότητας του λαού να δημιουργεί εμπόδια στην εγκληματική δράση των ιμπεριαλιστών, να ρεζιλεύει την πολεμική μηχανή τους. Αυτήν τη δύναμη φοβήθηκε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και άρον άρον κινητοποίησε γερανούς για να μπλοκάρει με κοντέινερ τις εισόδους, ώστε να προστατέψει το ΝΑΤΟικό πλοίο, που εκείνη τη μέρα κατέπλευσε στο λιμάνι.

Αυτήν την πολύμορφη αντίσταση στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, εξήρε ο Ντραγκομίρ Βουσίτσεβιτς, μέλος του ΔΣ του «Φόρουμ Γιουγκοσλαβίας για τον κόσμο των Ισων», μέσα από το χαιρετισμό που απηύθυνε. «Στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Κέρκυρας, της Ρόδου, της Πάτρας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, του Ηρακλείου, της Καλαμάτας, της Αλεξανδρούπολης και πολλών άλλων πόλεων, κάτοικοι όλων των ηλικιών διαδήλωναν, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους κατά των εγκλημάτων που διέπρατταν οι εισβολείς στη Σερβία. Να είστε σίγουροι ότι ο σέρβικος λαός και οι επερχόμενες γενιές θυμούνται για πάντα τη στάση που κρατήσατε τότε».

Αυτήν την ευγνωμοσύνη του λαού της Σερβίας προς τον ελληνικό λαό, συμβολίζει και η πλακέτα που εντοιχίστηκε στην είσοδο του Λιμανιού και αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Η μεγαλύτερη τιμή στα θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας είναι η συνέχιση και η ένταση του αγώνα», σημείωσε ο Νίκος Ζώκας, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, και κάλεσε σε διαρκή αντίσταση, έως το τέλος.

Με τα πανό και τις σημαίες να ανεμίζουν κόντρα στο δυνατό αέρα, φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέχρι το αμερικάνικο Προξενείο. «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «Ξέρουμε καλά ποιοι είναι οι τρομοκράτες ΝΑΤΟ - ΣΙΑ - πλουτοκράτες», διαδήλωσαν. Εξω από το αμερικάνικο προξενείο, σύμβολο της ξενοκρατίας στον τόπο μας, απάντησαν και στις αυταπάτες που καλλιεργούνται το τελευταίο διάστημα: «Είτε με Ομπάμα, είτε με τον Μπους, οι Αμερικάνοι θα σφάζουν τους λαούς».

Εκεί μπροστά μίλησε ο Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με αφορμή και την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, αναφέρθηκε στους μετανάστες, στους πρόσφυγες, στους αλλοδαπούς εργάτες, που, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, των εμφυλίων πολέμων που προκαλούν, αποκόβονται από τις εστίες τους αναγκαστικά και καταφεύγουν σε άλλες χώρες, όπως και στη χώρα μας. Και κάλεσε σε κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στο κεφάλαιο και την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων.

Στο Λιτόχωρο

Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 21 Μάρτη στο Λιτόχωρο, αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας και θα γίνει το επόμενο Σάββατο 28 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του Λιτόχωρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική πορεία με αφετηρία το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του θανάτου (2024-04-23 00:00:00.0)
Μαζική συγκέντρωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό (2014-03-29 00:00:00.0)
Μαζική συγκέντρωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό (2014-03-29 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο (2009-03-17 00:00:00.0)
Εξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια (2008-03-27 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στους Ευρωαμερικανούς εισβολείς (2000-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ