Κυριακή 29 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στις κάλπες για... ΕΕ και ΝΑΤΟ

Αντιμέτωποι με τα ψευτοδιλήμματα της εξουσίας για ένταξη του Μαυροβουνίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ βρίσκονται σήμερα από το πρωί μπροστά στις κάλπες περίπου 498.000 εγγεγραμμένοι Μαυροβούνιοι ψηφοφόροι. Σήμερα καλούνται να εκλέξουν νέα 81μελή Βουλή και κυβέρνηση, ακριβώς μία δεκαετία μετά την εξαπόλυση των ΝΑΤΟικών επιδρομών της άνοιξης του '99 κατά της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας που συνιστούσαν Σερβία και Μαυροβούνιο. Δηλαδή, μία δεκαετία, αφότου ο τότε και τώρα ηγέτης τους, Μίλο Τζουκάνοβιτς παρακαλούσε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να βομβαρδίζουν τη χώρα του, την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Αυτός ο άνθρωπος, του οποίου το όνομα έχει βρεθεί αμέτρητες φορές σε χιλιάδες έγγραφα των ιταλικών εισαγγελικών αρχών αλλά και στις λίστες ερευνών της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, για το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο καπνού στην Ευρώπη, αναμένεται να είναι και πάλι νικητής των εκλογών.

Από το 1991, σε ηλικία 29 ετών, (με καλές διασυνδέσεις με το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο της Δύσης και την ιταλική μαφία), έχει βρεθεί πολλές φορές στο τιμόνι της εξουσίας στο Μαυροβούνιο. Τόσες, ώστε να διαβρώσει κάθε θεσμό και να «ελέγξει» τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (βλέπε φήμες για αυτουργούς δολοφονίας εκδότη αντιπολιτευόμενης εφημερίδας DAN)...Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως έκανε ό,τι μπορούσε για να πετύχει τη διάλυση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, τη μετατροπή της στη χαλαρή Ενωση Σερβίας-Μαυροβουνίου το 2003 και τη διάλυσή της με την κήρυξη ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου τον Ιούνη του 2006 μόνον και μόνον ώστε να τύχει ασυλίας (σαν ηγέτης κράτους...) και να αποφύγει τη σύλληψή του απ' την ΙΝΤΕΡΠΟΛ...

Μ' αυτά τα δεδομένα και ελάχιστες δυνατότητες ίσων ευκαιριών δημοσιότητας (για τα κόμματα της αντιπολίτευσης...) ρίχνονται σήμερα στη μάχη των εκλογών οι εξής επτά συνασπισμοί κομμάτων και εννέα πολιτικά κόμματα:

Ο συνασπισμός «Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο - Μίλο Τζουκάνοβιτς», που απαρτίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, την Κροατική Πρωτοβουλία Πολιτών και το Βοσνιακό Κόμμα.

Ο συνασπισμός Φιλελεύθερο Κόμμα - Δημοκρατικό Κέντρο.

Ο συνασπισμός Λαϊκό Κόμμα - Δημοκρατικό Σερβικό Κόμμα.

Ο συνασπισμός των σερβικών κομμάτων που αποτελείται από το Κόμμα Σέρβων Ριζοσπαστών, το Σερβικό Λαϊκό Κόμμα και Ομάδα Πολιτών.

Ο συνασπισμός Βοσνιακό Δημοκρατικό Κόμμα - Δημοκρατική Ενωση Βόσνιων και Μουσουλμάνων.

Ο συνασπισμός Δημοκρατική Συμμαχία - Αλβανικό Εναλλακτικό Κόμμα.

Ο συνασπισμός Προοπτική της αλβανικής μειονότητας.

Αυτόνομα κατέρχονται στις εκλογές της 29ης Μάρτη, το Κίνημα για τις Αλλαγές, η Νέα Σερβική Δημοκρατία, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, το Σερβικό Πατριωτικό Κόμμα, η Δημοκρατική Ενωση Αλβανών, το Κομμουνιστικό Κόμμα Μαυροβουνίου, η Ομάδα Πολιτών Forca, το Κόμμα Συνταξιούχων και το Πατριωτικό Σερβικό Κόμμα.


ΔΕΣΠ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ