Κυριακή 29 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ο φόβος νέας επαναστατικής πλημμυρίδας

Τελικά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 19/3/09 υπήρξε αρκετά αποκαλυπτική. Ολοι συμφώνησαν ότι... δε συμφώνησαν. Ο καθένας αμόλησε και κάποιο λογύδριο περί ανάγκης συμφωνιών και καλών προθέσεων. Κράτησε όμως, τα επί της ουσίας και για λογαριασμό του τυχόν ενέργειες που θα πράξει αναλόγως των συγκυριών της εξελισσόμενης διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης. Ο καιροσκοπισμός στο μεγαλείο του των κατά τα άλλα εταίρων της ευρω-ενωσίτικης λυκοσυμμαχίας. Ωστόσο, υπήρξε κι η κοινώς αποδεκτή κολλητική ουσία που τους ενώνει. Είναι η αποφασισμένη βοήθεια προς τους λωποδύτες γενίτσαρους των προδομένων πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών.

Φαίνεται ότι οι αρνησιπάτριδες περνάνε μεγάλο... ζόρι και φοβούνται τα επίχειρα των προδομένων λαών τους. Ομως, ο ίδιος φόβος φαίνεται να κυριεύει και την ευρωεταιρική μητρόπολη του ευρωκαπιταλισμού. Διάλεξαν την περίοδο που η κρίση κουνά το έδαφός τους για να ξαμολήσουν όλους τους τρόφιμους των ευρωενωσίτικων κοινοβίων σ' ένα κυνήγι κομμουνιστικών μαγισσών. Φορώντας το σάβανο της ιμπεριαλιστικής τους δημοκρατίας υιοθέτησαν τους ναζιστοφασίστες προδότες των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών κι αντάμα με τα δικά τους κάθε λογής πολιτικά σαπρόφυτα κήρυξαν τον πόλεμο κατά του κομμουνισμού. Δείχνουν να τρέμουν οι βέβηλοι στην ιδέα ότι δύναται αυτή η καπιταλιστική κρίση να γίνει αφορμή διαμόρφωσης κι ενίσχυσης νέων κι αδύναμων σήμερα πολιτικών μορφών, κομμάτων και παρατάξεων του εργατολαϊκού κινήματος.

Γι' αυτό και χρησιμοποιούν ατέλειες, ιδιοτέλειες και ασυγχώρητα λάθη των κυβερνήσεων του πρώην σοσιαλιστικού χώρου για να χτυπήσουν τον κομμουνισμό από τα μέσα. Φοβούνται την αλήθεια ότι τα ιστορικά πεπραγμένα του σοσιαλισμού είναι εσωτερική υπόθεση του εργατικού κινήματος. Διαμορφώνουν το ιδεολογικό υπόβαθρο του αντικομμουνισμού με ναζιστοφασιστικό μανδύα για να χτυπήσουν την επερχόμενη επαναστατική πλημμυρίδα με πεμπτοφαλαγγίτικες μεθόδους. Μπροστά σ' αυτή την προκλητική συγκυρία το διεθνές εργατικό κίνημα κι ιδιαίτερα η προωθημένη επαναστατική του πτέρυγα καλείται να αποφασίσει εάν η υπόθεση του σοσιαλισμού παρελθόντος και μέλλοντος είναι αποκλειστικό του δικαίωμα, ή εάν αυτό το δικαίωμα θα το μοιραστεί με τη διεθνή κεφαλαιοκρατία. Η απάντηση σ' αυτή την ιστορική ερώτηση θα καθορίσει τη νικηφόρα πορεία του.

Στην αστική Ελλάδα της γενικευμένης καπιταλιστικής ψώρας όλα δείχνουν να οδεύουν το δικό τους ιδιαίτερα δρόμο. Η υπερεκμετάλλευση, η ανεργία κι η εγκληματικότητα ζωντανεύουν το σκιάχτρο της πείνας και του φόβου. Οι εργαζόμενοι ψάχνουν να βρουν τι γίνονται ακόμα κι οι στοιχειώδεις κανόνες της θλιβερής εργατικής νομοθεσίας του αστικού κράτους. Νέοι Ιαβέρηδες ξεπροβάλουν, ενός απώτερου παρελθόντος, για να καταδικάζουν κάθε εργατο-υπαλληλική διαμαρτυρία. Ιδιαίτερα με τη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για την ανάγκη μιας σύγχρονης υποαπασχόλησης η εργοδοτική επίθεση γίνεται καθεστώς. Βλέποντας τον κίνδυνο μιας ραγδαία εξελισσόμενης κρίσης ζητά από τους κολασμένους εθνική ομοψυχία και συνένωση με τη φωνή της αστικής τάξης.

Η χτεσινή αστική αλαζονεία των υπερκερδών και της κεφαλαιοκρατικής υπερσυσσώρευσης μετατρέπεται σε αναζήτηση μιας υποδουλωτικής συνεννόησης. Ταυτόχρονα, και πίσω από τη φαινομενική ανασφάλεια ετοιμάζονται τα ειδικά σώματα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Η αστική τάξη επαναλαμβάνει το ίδιο της χούι: Μετά την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και κερδών απειλεί με φτώχεια, διχασμό και πόλεμο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι είναι το «πράσινο New Deal» και πώς συνδέεται με την εκδήλωση της κρίσης; (2021-03-04 00:00:00.0)
Παναγιώτα ΜΠΙΤΣΙΚΑ (2020-07-04 00:00:00.0)
Τι εννοούμε όταν κάνουμε λόγο για «μεγάλο μέγεθος υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου»; (2017-01-04 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ (2013-03-27 00:00:00.0)
Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας (2012-02-12 00:00:00.0)
...και ο Σημίτης (1998-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ