Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Καμία θυσία από τους εργαζόμενους

Η αναγκαιότητα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο ταξικός αγωνιστικός πόλος των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά την διάρκεια της πλατιάς σύσκεψης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ προχτές το βράδυ και στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί.

Η ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία, η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι μαζικές απολύσεις που έχουν ήδη αρχίσει σε ALPHA, «Ελεύθερο Τύπο», «Εθνος», «Απογευματινή», η διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η εντατικοποίηση της εργασίας απασχόλησαν την εποικοδομητική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε. Παράλληλα, έντονος ήταν ο προβληματισμός για την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, ενώ οι εργαζόμενοι επισήμαναν την ανάγκη να μπει φραγμός στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ και να προασπίσουν με κάθε μέσο τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, το επόμενο αγωνιστικό «ραντεβού» δόθηκε για σήμερα στην πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 10.30 το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

«Σήμερα ένα καλά οργανωμένο σχέδιο από τις δυνάμεις της πλουτοκρατίας είναι σε εξέλιξη», τόνισε στην εισήγησή του το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Θοδωρής Κούτρας για να συνεχίσει λέγοντας: «Επιχειρούν με άλλοθι την κρίση να σαρώσουν ό,τι κατάκτηση των εργαζομένων απέμεινε. Επιχειρούν να υλοποιήσουν ό,τι αντεργατικά μέτρα εμπόδισαν οι αγώνες μας. Μαζί με τις "πολιτικές δυνάμεις" του συστήματος προωθούν την "συναίνεση" των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη να ξεπεραστεί η κρίση, ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε θυσίες».

Σημείωσε δε ότι πρέπει να κατανοηθεί από την εργατική τάξη ότι καμιά θυσία δεν σταματά την κρίση ούτε στο ελάχιστο. «Δεν αναιρούνται οι λόγοι για τους οποίους το κεφάλαιο επιτίθεται στα δικαιώματα. Οπου οι εργαζόμενοι υπέκυψαν έχασαν πολύ περισσότερα από τους εργαζόμενους που αντιστάθηκαν. Η μάχη είναι σκληρή και θα γίνει ακόμη σκληρότερη αφού τα χειρότερα δεν έχουν έρθει», συμπλήρωσε.

«Καμιά θυσία να μην δεχτούν οι εργαζόμενοι, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία που την δημιούργησε», τόνισε ο Θ. Κούτρας και κάλεσε την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα συνολικότερα.

«Η οικονομική κρίση αποτελεί το καλύτερο πρόσχημα για την ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας. Το πρόβλημα μεγενθύνεται και αποκτά δραματικές διαστάσεις από το γεγονός ότι η περίοδος της οικονομικής κρίσης συμπίπτει με τη μεταβατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Τύπος και τα ΜΜΕ», επισήμανε στην συνέχεια εκ μέρους του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ Παναγιώτης Ράμμος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος (ανασφάλιστη εργασία, απολύσεις, νέες συνθήκες που διαμορφώνει το διαδίκτυο, διαδικτυακά μέσα, μετάβαση στην ψηφιακή εποχή τηλεόρασης και ραδιοφώνου κ.ά).

«Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, των κομμάτων του και των ξεπουλημένων ηγεσιών του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν την οργανωμένη πάλη τους», κάλεσε ο Π. Ράμμος συμπληρώνοντας: «Με αυτοοργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς. Με επιτροπές αγώνα που πρέπει να συγκροτηθούν σε κάθε χώρο δουλειάς. Με τη συμμετοχή τους μέσα στις γραμμές του συνεπούς ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, ώστε να δημιουργήσουν όρους καλύτερης αντίστασης απέναντι στο κεφάλαιο. Με τη ριζική αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στα Σωματεία μας και όχι "εναλλαγή" στο πλαίσιο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτείνει «διακομματική επιτροπή» για τη στήριξη του κεφαλαίου με το «Ταμείο Ανάκαμψης» (2020-12-15 00:00:00.0)
Αναδιανέμει την «πίτα» στο όνομα της διαφάνειας (2017-08-01 00:00:00.0)
Δραστηριότητες μπροστά στις 3 Δεκέμβρη (2015-11-28 00:00:00.0)
Για τις εξελίξεις στον Τύπο και στα ΜΜΕ (2009-07-05 00:00:00.0)
Κανένα όφελος για το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση (2008-08-06 00:00:00.0)
Παράταση της ραδιοτηλεοπτικής αναρχίας (2006-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ