Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αναδιανέμει την «πίτα» στο όνομα της διαφάνειας

Ολοκληρώθηκε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τροποποίηση του ν. 3548/2007, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις, δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη και η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ.

Οπως ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ με τον ειδικό του αγορητή Χρ. Κατσώτη, πρόκειται για ένα νομοθέτημα με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει την επιχείρηση αναδιανομής της διαφημιστικής «πίτας» των ΜΜΕ ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, παλιά και νέα «τζάκια». Η αναμόρφωση του χώρου των ΜΜΕ, επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, «δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πραγματική ενημέρωση και ψυχαγωγία για το λαό, ούτε με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

«Αλλωστε», συμπλήρωσε, «ενώ οι μέτοχοι ακόμη και χρεοκοπημένων καναλιών τη βγάζουν καθαρή, κάνουν τις συμμαχίες τους, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο χώρο των μέσων ΜΜΕ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος "εγκλωβισμένων" εργαζομένων και η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου».

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πλήθος παραδειγμάτων από «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, δηλαδή απλήρωτους, ανασφάλιστους, σε καθεστώς ομηρίας από τους επιχειρηματίες τόσο των ΜΜΕ όσο και σε όλους τους κλάδους, σημειώνοντας ότι την επιθετικότητα των εργοδοτών ήρθε να επιβραβεύσει και να τροφοδοτήσει η απόφαση του Αρείου Πάγου, που δεν θεωρεί βλαπτική μεταβολή τη μη καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους. Απόφαση που όπως επισήμανε «στηρίχτηκε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που εδώ, η Βουλή αποφάσισε», και όπως είπε «η Βουλή μπορεί να το διορθώσει αυτό, κάνοντας δεκτή τη σχετική τροπολογία του ΚΚΕ» για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, που κατατέθηκε χτες στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου. Κάλεσε δε τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής και Εργασίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε συνολικά τη διαφήμιση «παρασιτική διαδικασία που δεν προσφέρει τίποτα στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία», ενώ όσον αφορά το σύστημα ελέγχου της κυκλοφορίας των εφημερίδων (barcode), από την οποία θα καθορίζεται και η διαφήμιση, κάλεσε τον υπουργό να αποσαφηνίσει τι θα γίνει με τον περιφερειακό Τύπο αλλά και τις εφημερίδες που έχουν συνδρομητές τους οποίους δεν μπορεί να καταμετρήσει το σύστημα, με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που διακινείται κυρίως μέσω των Κομματικών Οργανώσεων.

Αναφερόμενος στα άρθρα που αφορούν τον κινηματογράφο, επισήμανε ότι προωθούν την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του, καθώς με το σύστημα μοριοδότησης που προβλέπεται και έχει ως κριτήριο καθαρά το κέρδος, βοηθάει μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν, σε βάρος όσων στοιχείων προάγουν τον πολιτισμό. Προειδοποίησε ότι τα άρθρα αυτά, σε συνδυασμό με τη μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπεται, προαναγγέλλουν ουσιαστικά το κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιφυλαχθεί χωρίς να εκφέρουν διαφωνίες με την ουσία του νομοσχεδίου, αλλά σε διαχειριστικά θέματα. Εξάλλου ήταν χαρακτηριστική η αναφορά της εισηγήτριας της ΝΔ Αν. Ασημακοπούλου προς την κυβέρνηση ότι «παραβιάζετε ανοιχτές θύρες όταν επιχειρηματολογείτε για να μας πείσετε ότι ο ιδιωτικός τομέας, οι επενδύσεις και η προσέλκυση επενδύσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι ένα θετικό πράγμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων και της ενημέρωσης του λαού (2022-12-14 00:00:00.0)
Λαμπιόνια (2021-12-23 00:00:00.0)
Νέα επίθεση στους δημιουργούς του κινηματογράφου (2020-12-24 00:00:00.0)
Για τις εξελίξεις στον Τύπο και στα ΜΜΕ (2009-07-05 00:00:00.0)
Πιλοτικά η επίγεια ψηφιακή (2005-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ