Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα επεισόδια στη «Βαρουφακειάδα»

Ανανεώνεται καθημερινά ο «κουρνιαχτός», απ' όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, με αφορμή τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, σχετικά με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το 2015. Πρόκειται για αντιπαράθεση, που κρύβει την ουσία, ότι όλα τα σενάρια που επεξεργάστηκαν και επεξεργάζονται αστικά επιτελεία είναι από τη φύση τους αντιλαϊκά, αφού αλλάζει μόνο ο τρόπος με τον οποίο πληρώνει ο λαός τους στόχους για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, ενώ φαίνεται να λειτουργεί και ως «μοχλός» για διεργασίες και σε πολιτικό επίπεδο.

Αφορμή για το νέο γύρο στάθηκαν δημοσιεύματα και συνεντεύξεις του Γ. Βαρουφάκη, το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διερευνούσε από το 2013 τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου από την κυβέρνηση Μαδούρο, σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας συζητούσε με τον Β. Πούτιν τη χρηματοδοτική ενίσχυση της χώρας. Επιπλέον, από μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον πρώην υπουργό Οικονομικών φαίνεται να προκύπτει ότι συζητούσε με τον Β. Σόιμπλε τους όρους της εξόδου από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» επικαλείται πρώην υπουργό της Βενεζουέλας, που συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις εκείνης της περιόδου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές φέρεται να «μιλούσε για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη» ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας «στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».

Επίσης, το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύει απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας εμφανιζόταν έτοιμος να συζητήσει την πρόταση Σόιμπλε για ένα «τάιμ άουτ» που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας. Μέσα από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο τότε υπουργός Οικονομικών ενημερώνει σχετικά τον πρωθυπουργό με sms.

Επιπλέον, στη συνέντευξή του ο Γ. Βαρουφάκης λέει πως «ζητάω και απαιτώ και Εξεταστική και αν θέλουν και ειδικό δικαστήριο, ακόμη και στρατοδικείο. Ενα φόρουμ όπου θα κατατεθούν στοιχεία και θέσεις για το πώς πτώχευσε η χώρα, πώς συγκαλύφθηκε και βάθυνε με τα μνημόνια αυτή η πτώχευση και πώς το 2015 χάθηκε η ευκαιρία».

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπήρχαν δύο διαφορετικά σχέδια, το Plan B, που είχε στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας εντός του ευρώ και το Plan X, που θα εφαρμοζόταν μόνο αν η τρόικα αποφάσιζε να διώξει την Ελλάδα από τη νομισματική ένωση. Το πρώτο περιελάμβανε παράλληλο σύστημα πληρωμών, «κούρεμα» των ομολόγων SMP που κατείχε η ΕΚΤ και αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την Τράπεζα της Ελλάδας. Το δεύτερο, όπως δήλωσε, το έδωσε στον πρωθυπουργό μία βδομάδα πριν από το δημοψήφισμα λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Διάβασε και κλάψε».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες, που πληρώνουν το μάρμαρο των πολιτικών επιλογών του και της παροιμιώδους ανικανότητάς του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, επαναφέροντας την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Χτες, επανήλθε και με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου, Β. Κικίλιας, προσήψε «ένοχη σιωπή» στον Αλ. Τσίπρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν «ο κ. Τσίπρας θα εξακολουθήσει να σιωπά», ενώ η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ «εναλλακτικά σχέδια για έξοδο απ' την Ευρωζώνη», επαναφέρει την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής από την ένταξη της χώρας στο ευρώ έως και την περίοδο του 2015 και προσθέτει ότι «όσο δεν την αποδέχονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εκτίθενται και αποδεικνύουν ότι επιδιώκουν απλώς να αποκρύψουν ευθύνες για το πώς έφτασε η χώρα στην κρίση και εν τέλει με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης».

Το Ποτάμι κάνει λόγο για «τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα» και «ασυνάρτητες κινήσεις» που κόστισαν «πάνω από 100 δισ.» και ζητά να μαθευτεί όλη η αλήθεια για την περίοδο εκείνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ