Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προτείνει «διακομματική επιτροπή» για τη στήριξη του κεφαλαίου με το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Προτάσεις για τη διανομή των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ στους επιχειρηματικούς ομίλους, μαζί με ανεδαφικούς ισχυρισμούς ότι έτσι μπορεί να βελτιωθεί και η ζωή των εργαζομένων, συνθέτουν το λεγόμενο «σχέδιο αντι-Πισσαρίδη» του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομίας, πρότεινε προς την κυβέρνηση τη συγκρότηση «διακομματικής επιτροπής» για τη διαχείριση αυτών των πόρων.Οπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποθεώνοντας την «ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση», την οποία όπως λέει «προκάλεσε η πανδημία», πρέπει να «αξιολογηθεί θετικά από τις προοδευτικές δυνάμεις που παραδοσιακά πίεζαν για περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη».

Επίσης, αγωνιώντας για την τύχη των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν, σημειώνει ότι «απαιτείται συνδυασμένη προσπάθεια του Δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και των περιφερειακών θεσμών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πόροι εντός χρονοδιαγράμματος και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Σε ό,τι αφορά τις ιεραρχήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστα διαφέρουν από αυτές που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση, που άλλωστε καταγράφονται και στις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως είναι η «πράσινη μετάβαση» και ο «ψηφιακός μετασχηματισμός». Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδίου του που θα αναλύονται σε επιμέρους προτάσεις είναι: «Α. Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση με την κοινωνία μαζί, Β. Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, έμφαση στην εργασία των νέων και των γυναικών, ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, Γ. Δίκαιη Ψηφιακή Μετάβαση, Δ. Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα, Ε. Περιφερειακή Συνοχή - Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου».

Στο μεταξύ, χτες ο Αλ. Τσίπρας είχε διαδικτυακή συζήτηση με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΑ, κατά την οποία πρότεινε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, διαφορετικά «το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα». Ιδιαίτερα για το θέμα της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους μέσα στην κρίση της πανδημίας, ανέφερε: «Θεωρούμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει προοπτική, πρέπει να στηριχθεί, και με δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας, της εισαγωγής νέας τεχνολογίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ