Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θολώνει τα νερά για το Δώρο Χριστουγέννων

Θολώνει τα νερά η κυβέρνηση σχετικά με το αν τελικά οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, όπως ορίζει ο νόμος. Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα επιχειρήσεων να παραταθεί η δυνατότητα καταβολής του μέχρι 21/3/2021, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας έχει απασχολήσει αυτό το ζήτημα αυτήν τη στιγμή. Αν υπάρξει κάτι νεότερο θα υπάρξει ανακοίνωση, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Η απάντηση αυτή είναι τουλάχιστον ανησυχητική, με δεδομένο ότι ήδη οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας προβλέπουν την καταβολή του στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, και ενώ την πρακτική αυτή η κυβέρνηση την είχε επαναλάβει, όταν την περασμένη άνοιξη είχε δώσει τέτοια δυνατότητα στις επιχειρήσεις για το Δώρο του Πάσχα.

Πολύ περισσότερο που φέτος το Δώρο Χριστουγέννων θα είναι κουτσουρεμένο για χιλιάδες εργαζόμενους, αφού σε όσους βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μετά την 1η Μάη θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού» (534 ευρώ) και όχι επί του μισθού τους, ενώ όσον αφορά το ποσό που αναλογεί στο κράτος, η κυβέρνηση αποφάσισε να το αποδώσει σε δύο δόσεις!

Συγκεκριμένα, για τους μήνες που ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή μέχρι τέλη Νοέμβρη το κράτος θα δώσει το Δώρο Χριστουγέννων μέχρι 21/12, υπολογιζόμενο επί του ποσού των αναστολών. Για τις αναστολές του μήνα Δεκέμβρη, όμως, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τέλη Γενάρη για να λάβουν το Δώρο που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο μήνα, το οποίο επίσης θα υπολογιστεί επί των 534 ευρώ! Ενώ μέχρι τις 21/12 θα πρέπει να καταβάλουν το Δώρο (επί του ονομαστικού μισθού) οι εργοδότες για το διάστημα που οι εργαζόμενοι δεν ήταν σε αναστολή - κάτι που με βάση τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ενδέχεται να αλλάξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ