Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρώτη» του Λίμπερμαν με προκλήσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δε χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες για να διαψευστούν οι διαβεβαιώσεις του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου περί «αποφασιστικότητας στην επίτευξη προόδου με τους Παλαιστινίους». Ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης, και επικεφαλής του ακροδεξιού «Ισραελ Μπεϊτένιου» που είναι και ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, παραλαμβάνοντας τα ηνία του υπουργείου από την προκάτοχό του και επικεφαλής του «Καντίμα» (που παραμένει πλέον στην αντιπολίτευση), Τζίπι Λίβνι, προκάλεσε και πάλι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την τακτική της Λίβνι να συζητά με τους Παλαιστινίους, γιατί εκτιμά ότι «κάθε υποχώρηση προς αυτούς φέρνει το Ισραήλ πιο κοντά στον πόλεμο».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Λίβνι, που τον διέκοψε για να διαφωνήσει μαζί του. Λίγες μόλις ώρες πριν τη «βόμβα» Λίμπερμαν, ο ειδικός απεσταλμένος του διαμεσολαβητικού κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ Ρωσία), Τόνι Μπλερ, δήλωνε ότι «η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία θα τεθεί σε κίνδυνο, αν η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει γρήγορα βήματα και δεν υιοθετήσει τη λύση των δύο κρατών». Η ίδρυση δύο ανεξάρτητων κρατών είναι ένα θέμα που φέρονται να θίγουν σαφώς ως «μονόδρομο», στις συγχαρητήριες επιστολές τους προς τον Νετανιάχου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Κουσνέρ.

Εσωτερικές διαβουλεύσεις εκατέρωθεν

Στο Κάιρο για ένα νέο γύρο συνομιλιών βρίσκονται αντιπροσωπείες των «Φατάχ» και «Χαμάς». Τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι οι δυνάμεις ασφαλείας, το ακριβές πρόγραμμα της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Διαβουλεύσεις γίνονται και στο Ισραήλ, καθώς μία μέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, φαίνεται ότι σ' αυτήν θα προσχωρήσει και ένα ακόμη θρησκευτικό κόμμα, αυτό του «Ενοποιημένου Ιουδαϊσμού». Οι πέντε βουλευτές του θα ενισχύσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου που βρίσκεται στο όριο, καθώς έξι από τους 13 βουλευτές των Εργατικών αρνήθηκαν και να της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης διαφωνώντας με τη συμμετοχή του κόμματός τους σ' αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ